Verdivurdering av P/f Bakkafrost. En fundamental analyse og verdsettelse - Bjerke, Glenn (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
Tema for denne oppgaven har vært å foreta en verdivurdering av det færøyske børsnoterte oppdrettsselskapet P/f Bakkafrost. Formålet har vært å finne ut hva som er den virkelige verdien på aksjen til selskapet og gi en kjøps- eller salgsanbefaling. Verdien av selskapet har blitt funnet ved å utføre en fundamental analyse og verdivurdering. Første delen av oppgaven har blitt brukt på å presentere selskapet og oppdrettsbransjen. Deretter har jeg analysert hvilke interne og eksterne faktorer som påvirker bedriften og bransjen. I tillegg til dette har jeg analysert selskapets regnskap og lønnsomhet. Konklusjonen fra analysene er at Bakkafrost har en konkurransefordel som gjør at de klarer å produsere laks på en veldig lønnsom måte på Færøyene, men at de på grunn av geografiske begrensninger har lave vekstmuligheter. Det er også noen store usikkerhetsmomenter knyttet til lakseprisen, sykdom og lus. Neste delen av oppgaven blir brukt på å produsere prognoser for Bakkafrosts fremtidige inntekter og kostnader. For å diskontere de fremtidige kontantstrømmene har jeg kommet fem til et avkastningskrav (WACC) på 7,55%. Ved bruk av DCF-metoden har resultert i en virkelig verdi på egenkapitalen på NOK 16 622 352 som tilsvarer en aksjeverdi på NOK 340,22. Denne prisen impliserer at aksjen er underpriset i markedet, da aksjekursen på Bakkafrost per 25. mai 2017 ligger på NOK 304,80. Dette gir oss et oppsidepotensiale på 11,62%. Basert på en relativ verdsetting som ligger rundt markedsprisen, og en egenkapitalverdi som er svært følsom for endringer i WACC, vil jeg velge å gi en hold-anbefaling på aksjen til Bakkafrost.