Påvirker overvekt, fedme eller sentral fedme nyrefunksjonen? - Bjørsvik, Marte Støback (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
Bakgrunn: Overvekt og fedme er et økende problem i den vestlige verden og kan ha mange følgesykdommer. Kronisk nyresykdom (CKD) lå på 18. Plass over årsaker til globale dødsfall i 2010, og sykdommen endte på tredjeplass i total økning i antall personår tapt på grunn av prematur mortalitet, en økning på 83%, bare slått av HIV/AIDS (396%) og Diabetes mellitus (93%). Det er flere kjente risikofaktorer for utvikling av CKD som DM 2 (diabetes mellitus type 2) og hypertensjon. Overvekt er en potent risikofaktor for ESRD (end-stage-renal-disease), men sammenhengen er ikke like klar ved CKD. Formålet med oppgaven er å belyse sammenheng mellom overvekt, fedme, sentral fedme og CKD. Materiale og Metode: Oppgaven er en litteraturstudie. Litteratur er innhentet etter ikke-systematiske litteratursøk i databasene Medline, Pubmed, Bibsys, samt tilsendt fra leder i forskningsgruppen Metabolisme og nyrefunksjon ved IKM, Det helsevitenskapelige fakultet, Universitetet i Tromsø. Artikler er også funnet ved hjelp av oversiktsartikler. Artikler som omhandler emnet konkret er spesielt vektlagt. Studier som har satt CKD stadium 3 (GFR <60 ml/min per 1.73m2 ) som endepunkt er inkludert. Resultater og fortolkning: Resultatene i de studier denne oppgaven viser til er sprikende, noen studier tyder på at overvekt og fedme i form av forhøyet BMI (Body Mass Index) eller sentral fedme er risikofaktorer for CKD stadium 3, andre ikke. Det man vet er at overvekt og fedme disponerer for DM 2 og hypertensjon. Både DM 2 og hypertensjon er viktige risikofaktorer for utvikling av CKD. Konklusjon: Overvekt, fedme og sentral fedme bidrar til redusert nyrefunksjon ved økt risiko for DM 2 og hypertensjon som er kjente risikofaktorer for CKD, men studier denne oppgaven har belyst konkluderer ikke enstydende med at overvekt, fedme og/eller sentral fedme uten tilstedeværelse av DM 2 og hypertensjon øker risiko for CKD stadium 3.