En romlig analyse av tidlig eldre steinalderlokaliteter i Vest-Finnmark og Troms. - Thuestad, Alma Elizabeth (Universitetet i Tromsø, 2005)
Oppgavens tema er romlige strukturer på preboreale og boreale lokaliteter i Vest-Finnmark og Troms. Målsetningen er å undersøke og belyse romlige strukturer på et utvalg lokaliteter i den hensikt å klarlegge hvordan slike lokaliteter ser ut, da deres romlige organisering, og med det, utdype bildet av Nord-Norges bosetning i tidlig eldre steinalder. De undersøkte lokalitetene er Sarnes B4 og Sundfjæra Midtre i Finnmark, Sandvika og Målsnes 1 i Troms. På bakgrunn av en gjennomgang og analyse av artefaktmaterialets sammensetning og romlige distribusjon på disse lokalitetene fremtrer et bilde av flerbruksområder. Lokalitetene er sammensatt av en til flere romlig avgrensede aktivitetsområder hvor ulike aktiviteter har funnet sted, eksempelvis redskapsproduksjon, reparasjon av jaktutstyr, aktiviteter tilknyttet hushold o.s.v. Det ser ikke ut til å ha vært noen form for differensiering der ulike aktiviteter ble utført på forskjellige steder innenfor lokalitetene. De fire undersøkte lokalitetenes romlige organisering er til forveksling lik. Lokalitetene er åpne lokaliteter som fremstår som flerbruksområder i form av generelle oppholds- og arbeidsområder tilknyttet en mobil jeger-sanker befolkning i kystområdene i Vest-Finnmark og Troms.