“Breaking the silence” Interpersonal violence and Health among Sami and non-Sami. A population-based study in Mid -and Northern Norway - Eriksen, Astrid Margrethe Anette (UiT The Arctic University of Norway, 2017)
The papers I and II of this thesis are not available in Munin. Paper I: Eriksen, A. M. A., Hansen, K. L., Javo, C., Schei, B.: “Emotional, physical and sexual violence among Sami and non-Sami population in Norway: The SAMINOR 2 study”. Available in Scand J of Public Health 2015, 43(6):588-96. Paper II: Eriksen, A. M. A., Hansen, K. L., Schei, B., Sørlie, T., Stigum, H., Bjertness, E., Javo, C.: «Childhood violence and mental health among indigenous Sami and non-Sami in Norway: the SAMINOR 2 questionnaire study”. (Manuscript). Sammendrag Dette arbeidet er en del av SAMINOR 2 studien. SAMINOR 2 er en populasjonsbasert tversnittsundersøkelse av helse- og levekår i områder med både norsk og samisk bosetning i Midt- og Nord-Norge. SAMINOR 2 er delvis en oppfølging av SAMINOR 1, men ble utvidet til å inkludere flere helserelaterte tema som vold og symptomer på post-traumatisk stress (PTS). I utvalgte områder ble alle innbyggere i alderen 18-69 år og registrert i Folkeregisteret per 1 desember 2011 invitert til å delta. Selve undersøkelsen ble gjennomført i 2012. Formålet med denne studien var å undersøke forekomsten av vold og sammenhengen med sosio-økonomiske og demografiske faktorer i to etniske grupper med hhv samisk og ikkesamisk befolkning. Formålet var også å undersøke og sammenligne sammenhengen mellom rapportert vold i barndom og mentale plager og kroniske smerter som voksen. Resultat Resultatene viser at samisk etnisitet er en risikofaktor for vold, bortsett fra seksuell vold blant menn. Resultatene er signifikante selv etter justering for sosioøkonomiske og demografiske forhold, samt inntak av alkohol. Det er en robust og positiv samvariasjon mellom opplevd vold i barndom og mentale helseplager og kroniske smerter som voksen. Samvariasjonen mellom vold i barndom og kroniske smerter som voksen var derimot svakere for samiske menn. Den samiske befolkningen rapporterte høyere grad av mentale helseplager og flere PTS symptomer enn den ikke-samiske. Vold i barndom kan forklare noe av den etniske forskjellen i ...