Ung i spenningens land. Analyser av preferanser knyttet til valg av utdanning, yrke og bosted blant nordnorsk ungdom - Bæck, Unn-Doris Karlsen (Universitetet i Tromsø, 2002)
Inneholder seks artikler: Artikkel 1: “Utdanning, modernisering og sosial identitet blant ungdom i Nord-Norge”, publisert i Sosiologisk tidsskrift nummer 3 1996. Artikkel 2: “Til forsvar for den moderniserte nordlending”, publisert i Nilsen, Rune Åkvik og Pål Veiden (red.), 1998: Sosiologisk fantasi. Essays. Artikkel 3: “Om ‘guttongan’ på kaia og valgfriheten i det moderne”, publisert i Sosiologisk tidsskrift nummer 2 2000. Artikkel 4: “Some things never change: Youth and occupational preferences”, publisert i Acta Sociologica nummer 3 2001. Artikkel 5: “Om ungdoms forhold til hjemsted: Det urbane ethos”, upublisert. Artikkel 6: “Kjønnsforskjeller i yrkespreferanser blant ungdom - med spesiell vekt på jenter”, upublisert.