Verdier og ledelse i Narvik kommune - Nordås, Lena (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
Dette er en kvalitativ studie av verdienes betydning for lederatferd i en kommune. Interessen for verdier og verdibasert ledelse har økt betraktelig de senere årene. Det gjelder ikke minst innen offentlig sektor. Narvik bystyre vedtok en ny arbeidsgiverpolitikk for Narvik kommune i mars 2015. Som en del av arbeidsgiverpolitikken, ble det også vedtatt at kommunen skal kjennetegnes av de tre verdiene: Nytenkende, Raus og Stolt. Formålet med denne studien har vært å undersøke hvilken betydning kommunens vedtatte verdier har for ledere og om verdiene har innvirkning på deres utøvelse av ledelse. Jeg har også ønsker å finne ut om lederne identifiserer seg med de verdiene som er vedtatt. Med dette som utgangspunkt har jeg arbeidet ut fra følgende problemstillinger: 1. Utøves noen form for verdibasert ledelse i tenkning og prosesser i verdiarbeidet i Narvik kommune? 2. Hvilken betydning har verdiene for ledere og deres atferd? Studien er gjennomført ved bruk av kvalitativ metode. Datainnsamlingen er i hovedsak basert på intervjuer av til sammen ni ledere i kommunen, fordelt på to ledernivå, det vil si kommunalsjefnivå og enhetsledernivå. I tillegg har jeg gjennomført dokumentstudier. Funnene viser at lederne i stor grad kan identifisere seg med kommunens vedtatte verdier. Selv om det er kommunes øverste ledelse som har vedtatt de gjeldende verdiene, mener enhetslederne at de har medvirket i stor grad gjennom deltakelse i prosessene. På spørsmål om hvilken betydning verdiene har for ledere og deres atferd er det et hovedfunn at verdiene har ført til økt bevissthet omkring lederrollen og fokus på bruk av verdier som grunnlag for beslutninger. Et sentralt funn er at lederne opplever prosessene som det viktigste med verdiarbeidet, det oppleves å ha større betydning enn selve verdiordene. Empirien viser klare trekk av at det utøves verdibasert ledelse i tenkning og prosesser i Narvik kommune. Det er lagt stor vekt på prosesser for å forankre verdiene hos lederne. Om det videre vil bli lagt enda større vekt på forankring ...