Hybrid økonomistyring. En kvalitativ casestudie av Totonor AS i Harstad: «Janteloven er sterk i travet» - Westerberg, Trine (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
Denne oppgaven tar utgangspunkt i problemstillingen: "Hvilke funksjoner har økonomistyring i hybride organisasjoner?". Tradisjonelle modeller for økonomistyring har gjennomgått kritikk, og det argumenteres for upassende styringssystemer som ikke tar høyde for kontekst eller spesifikke elementer ved den enkelte organisasjon. Hybride organisasjoner er ofte gjenstand for tvetydige og motstridende mål, ettersom de kombinerer flere institusjonelle, og dermed er "fanget" mellom de konkurrerende kravene de blir møtt med. Oppgavens teoretiske forankring knytter ny-institusjonelt perspektiv og legitimitet opp mot rammeverket til Malmi & Brown (2008) som refererer til økonomistyring som en "pakke". Tanken er at organisasjoner i ulik grad benytter seg av styrings-, og kontrollmekanismer, og at en bestemt miks tilsammen utgjør en "pakke". Det gjøres også en teoretisk gjennomgang av betingelsesteori, samt hva som kjennetegner hybride organisasjoner. Studien tar utgangspunkt i en enkelt case; Totonor AS. Totonor AS er et eksempel på en hybrid organisasjon, som gjennom en driftsavtale med Norsk Rikstoto har ansvar for all totalisatorvirksomhet i Nord-Norge. Funn viser at organisasjonen gjennom flere år har utfordringer som knytter seg til flere ting, blant annet organiseringen og omdømme. Økonomistyringen ser i stor grad ut til å knytte seg til tradisjonelle verktøy som for eksempel budsjett.