Å fange tidstyver i den offentlige omsorgstjenesten. Bruk av lean som styringsverktøy for å skape operasjonell effektivitet - Solheim, Kristina (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
De siste årene har styringsverktøyet lean fått økt oppmerksomhet blant norske bedrifter, både innen privat og offentlig sektor, med hovedvekt på sistnevnte. Denne studien tar for seg hvordan lean innvirker på operasjonell effektivitet. Konteksten er den offentlige omsorgstjenesten, hvor studien tar utgangspunkt i en avdeling i Harstad Kommune. Studiens problemstilling er som følger: ”Hvordan brukes lean som styringsverktøy for å oppnå operasjonell effektivitet i omsorgstjenesten?”. Ønsket om økt operasjonell effektivitet i offentlig sektor har fordret en stor mengde styringsverktøy. Herunder har lean vist seg å kunne gi tilfredsstillende resultater, når det implementeres og brukes riktig, basert på nødvendige forutsetninger. Studien er kvalitativ og har et intensivt casedesign, hvorpå metodetriangulering innfris gjennom en kombinasjon av dybdeintervjuer, dokumentstudier og observasjoner. Studiens hovedfunn støtter opp om eksisterende teori omkring lean og operasjonell effektivitet i offentlig sektor.