Risikofaktorer for kardiovaskulær sykdom hos pasienter med psoriasisartritt - Lied, Eivind (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Denne oppgaven omhandler risikofaktorer for kardiovaskulær sykdom hos pasienter med psoriasisartritt. Oppgaven er basert både på en litteraturgjennomgang og vurdering av pasientdata fra Universitetssykehuset Nord-Norge, Tromsø. Hovedkonklusjonen er pasienter med psoriasisartritt generelt sett har noe høyere prevalens av tradisjonelle risikofaktorer for kardiovaskulær sykdom. Våre egne pasientdata samsvarer med det som er funnet i andre studier. Den økte kardiovaskulære morbiditeten og mortaliteten kan imidlertid ikke forklares fullt ut av høyere risikofaktornivåer. En sentral hypotese er at høyere inflammatorisk belastning hos denne pasientgruppen bidrar til den økte sykeligheten og dødeligheten. Til støtte for denne hypotesen er funn av at pasienter som ikke behandles med sykdomsmodifiserende legemidler, har høyere forekomst av kardiovaskulære hendelser. Det er avgjørende at den økte kardiovaskulære risikoen ved inflammatorisk leddsykdom gjøres bedre kjent også blant ikke-revmatologer, slik at man ved aktiv intervensjon kan bidra til å redusere risikoen.