Orientering i biblioteket. Om alternative former for omvisning i akademiske bibliotek

Opplæring av nye bibliotekbrukere er viktig både for brukerne og biblioteket. En av de mest vanlige formene for opplæring er omvisning i biblioteket med en bibliotekar. Problemet med omvisning er at det er en arbeidskrevende form for opplæring, i tillegg til at den vanligvis blir gitt i en periode d...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Brattli, Tore
Format: Book
Language:Norwegian Bokmål
Published: Universitetsbiblioteket i Tromsø 1998
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/1112
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/1112
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/1112 2023-05-15T18:34:44+02:00 Orientering i biblioteket. Om alternative former for omvisning i akademiske bibliotek Brattli, Tore 1998-11 6477435 bytes application/pdf https://hdl.handle.net/10037/1112 nob nob Universitetsbiblioteket i Tromsø https://hdl.handle.net/10037/1112 URN:NBN:no-uit_munin_934 openAccess VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Biblioteks- og informasjonsvitenskap: 320 Book Bok 1998 ftunivtroemsoe 2021-06-25T17:52:26Z Opplæring av nye bibliotekbrukere er viktig både for brukerne og biblioteket. En av de mest vanlige formene for opplæring er omvisning i biblioteket med en bibliotekar. Problemet med omvisning er at det er en arbeidskrevende form for opplæring, i tillegg til at den vanligvis blir gitt i en periode der det fra før er svært travelt. Det gjør det vanskelig å skaffe tilstrekkelig med kvalifiserte omvisere. Ved Universitetsbiblioteket i Tromsø, bibliotek for realfag, medisin og helsefag (RMHbiblioteket) er det derfor laget et alternativt opplegg for omvisning. Ved å bruke et kart og poster med informasjon, kan brukerne på egen hånd kan ta turen gjennom biblioteket for å lære seg det viktigste. "Orienteringsløypa" ble første gang laget i 1995 og senere revidert i 1998. Den ble brukt til omvisningen av felleskurset for helseutdanningene i 1995 og har senere vært et tilbud til alle som ønsker omvisning utenom det organiserte tilbudet. Etter revisjonen i 1998 ble den igjen brukt til felleskurset, denne gangen sammen med tradisjonell omvisning (med bibliotekar). Begge omvisningsformene ble evaluert, både i forhold til studentenes oppfatninger etter omvisningen og de kunnskapene de hadde skaffet seg. Selv om konklusjonen er noe usikker på grunn av dårlig oppmøte, ser det ut som om studentene liker orienteringsløypa bedre, men skårer høyere kunnskapsmessig etter omvisning med bibliotekar. Likevel har løypa større potensialer som gjør den interessant å arbeide videre med. En gjennomgang av litteratur på området og forslag til forbedringer er også med. Book Tromsø University of Tromsø: Munin Open Research Archive Tromsø Turen ENVELOPE(9.456,9.456,62.854,62.854)
institution Open Polar
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
op_collection_id ftunivtroemsoe
language Norwegian Bokmål
topic VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Biblioteks- og informasjonsvitenskap: 320
spellingShingle VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Biblioteks- og informasjonsvitenskap: 320
Brattli, Tore
Orientering i biblioteket. Om alternative former for omvisning i akademiske bibliotek
topic_facet VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Biblioteks- og informasjonsvitenskap: 320
description Opplæring av nye bibliotekbrukere er viktig både for brukerne og biblioteket. En av de mest vanlige formene for opplæring er omvisning i biblioteket med en bibliotekar. Problemet med omvisning er at det er en arbeidskrevende form for opplæring, i tillegg til at den vanligvis blir gitt i en periode der det fra før er svært travelt. Det gjør det vanskelig å skaffe tilstrekkelig med kvalifiserte omvisere. Ved Universitetsbiblioteket i Tromsø, bibliotek for realfag, medisin og helsefag (RMHbiblioteket) er det derfor laget et alternativt opplegg for omvisning. Ved å bruke et kart og poster med informasjon, kan brukerne på egen hånd kan ta turen gjennom biblioteket for å lære seg det viktigste. "Orienteringsløypa" ble første gang laget i 1995 og senere revidert i 1998. Den ble brukt til omvisningen av felleskurset for helseutdanningene i 1995 og har senere vært et tilbud til alle som ønsker omvisning utenom det organiserte tilbudet. Etter revisjonen i 1998 ble den igjen brukt til felleskurset, denne gangen sammen med tradisjonell omvisning (med bibliotekar). Begge omvisningsformene ble evaluert, både i forhold til studentenes oppfatninger etter omvisningen og de kunnskapene de hadde skaffet seg. Selv om konklusjonen er noe usikker på grunn av dårlig oppmøte, ser det ut som om studentene liker orienteringsløypa bedre, men skårer høyere kunnskapsmessig etter omvisning med bibliotekar. Likevel har løypa større potensialer som gjør den interessant å arbeide videre med. En gjennomgang av litteratur på området og forslag til forbedringer er også med.
format Book
author Brattli, Tore
author_facet Brattli, Tore
author_sort Brattli, Tore
title Orientering i biblioteket. Om alternative former for omvisning i akademiske bibliotek
title_short Orientering i biblioteket. Om alternative former for omvisning i akademiske bibliotek
title_full Orientering i biblioteket. Om alternative former for omvisning i akademiske bibliotek
title_fullStr Orientering i biblioteket. Om alternative former for omvisning i akademiske bibliotek
title_full_unstemmed Orientering i biblioteket. Om alternative former for omvisning i akademiske bibliotek
title_sort orientering i biblioteket. om alternative former for omvisning i akademiske bibliotek
publisher Universitetsbiblioteket i Tromsø
publishDate 1998
url https://hdl.handle.net/10037/1112
long_lat ENVELOPE(9.456,9.456,62.854,62.854)
geographic Tromsø
Turen
geographic_facet Tromsø
Turen
genre Tromsø
genre_facet Tromsø
op_relation https://hdl.handle.net/10037/1112
URN:NBN:no-uit_munin_934
op_rights openAccess
_version_ 1766219634768347136