Hvordan påvirker psykisk helse og selvopplevd velvære rusatferd 6 måneder etter utskrivelse fra rusbehandling kontrollert for demografiske variabler? En kvantitativ studie - Steffensen, Ingunn (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
Ruslidelser og psykiske lidelser er nært knyttet opp mot hverandre. Befolkningsstudier i Europa og USA indikerer at psykiske plager og rusmisbruk forkommer hos 30-40 % av de som har alkoholrelaterte lidelser, og 40-50 % hos de med avhengighet til andre stoffer. Blant innlagte til behandling er forekomsten av samtidige lidelser enda høyere. Høsten 2007 ble det startet et forskningsprosjekt innenfor rusbehandling i Helse Nord. RoP-Nord var en studie av behandling av samtidige rus- og psykiske problemer. Det har vært gjort lite forskning innenfor rusbehandling i Nord-Norge før RoP-Nord studien. Denne studien er en kvantitativ studie som tar utgangspunkt i datamaterialet som ble samlet inn i forbindelse med RoP-Nord studien (N=107) . Denne studien undersøker om psykisk helse i form av symptomtrykk (målte ved HSCL-10) og selvopplevd velvære (målt ved WHO(fem)), behandling og/eller demografiske variabler har noen sammenheng med rusatferd målt ved DUDIT og AUDIT seks måneder etter utskrivelse. Resultatene viser at lavere alder og det å ha vært i behandling tidligere henger sammen med høyere skåre på DUDIT, mens høyere skåre på HSCL-10 og høyere alder henger sammen med høyere skåre på AUDIT seks måneder etter rusbehandling. Nøkkelord: Rusatferd, psykiske helse, selvopplevd velvære, RoP-Nord, behandling. Abstract Substance abuse and mental disorders are closely linked to each other. Studies among the population in Europe and the United States indicates that mental health problems and substance abuse occurs in 30-40 % of those with alcohol-related disorders, and 40-50 % in those with addictions to other substances The prevalence of co-occurring disorders are even higher among patients in treatment. A research project within five substance abuse treatment clinics in Northern Norway was initiated in 2007. ROP-North was a study of the treatment of co-occurring substance abuse and mental disorders. This study is based on data collected in connection with the ROP-North study (N=107). The aim of this study was to investigate ...