Forekomst av dental fluorose i Tromsø og Balsfjord. Basert på material fra Fit-Futures. - Rygh, Solveig Blikra; Alexandersen, Trude Merethe (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Studiens bakgrunn: Det finnes fra før av få studier på fluorose i en normalpopulasjon, inkludert i Norge. Hensikt med studien: Undersøke og sammenligne forekomsten av dental fluorose i to antatt lavfluoriderte områder, og se det i sammenheng med fluorkonsentrasjonen i drikkevannet. Metode: 130 tilfeldige, anonymiserte kasus fra Tromsø og Balsfjord med kliniske foto ble hentet ut fra Fit Futures studien (Tromsø undersøkelsen). Det ble satt tentative diagnoser ut fra de kliniske fotoene, og de ble ført inn i SPSS for statistisk analyse. Hovedresultat: Vi fant en forekomst av fluorose på 5%. Konklusjon: Vi kan ikke trekke noen slutning om forekomsten av fluorose i Tromsø og Balsfjord. Man kan heller ikke se om det er noen sammenheng mellom forekomsten av fluorose og mengden fluor i drikkevannet i de to kommunene. Det bør gjøres flere studier på fluorose i en normalpopulasjon.