Organisering av kommunal havnevirksomhet. En studie av tre havnevirksomheter i Finnmark - Gade-Lundlie, Eivind (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Sammendrag Tema for denne mastergradsoppgaven er organisasjonsformer for kommunale havnevirksomheter i Finnmark fylke. Studien forsøker å forklare valg av organisasjonsform for 3 utvalgte havner med instrumentell, institusjonell og ny-institusjonell teoretisk tilnærming, samt å analysere hvorledes organisasjonsstruktur og mål utøves som styringsverktøy i de utvalgte havnene. Havnene er representative for kommunal virksomhet som ved siden av forvaltningsoppgaver, har stort innslag av forretningsmessig aktivitet og tilbyr tjenester i konkurranseutsatte markeder. De utvalgte havnene i undersøkelsen representerer de organisasjonsformene som i praksis står til rådighet for organisering av kommunal havnevirksomheter med forvaltningsoppgaver. Undersøkelsen har hatt en kvalitativ metode med intensivt design og legger til rette for sammenlikning mellom de utvalgte undersøkelsesobjektene. De teoretiske perspektivene representerer ulike forklaringsmodeller på kommunenes valg av organisasjonsform. Motivene for valg av organisasjonsform finner støtte i alle tre perspektivene. Undersøkelsen beskriver hvorledes organisasjonsstruktur og mål brukes som styringsverktøy, og påpeker forskjeller som kan tilskrives instrumentelle, institusjonelle og ny-institusjonelle forhold. Det er ikke mulig å generalisere basert på denne undersøkelsen. Likevel er svarene fra undersøkelsen interessant både ut fra praktiske og teoretiske forhold. For havneforvaltningen kan opplysningene gi verdifull kunnskap i forbindelse med organisasjonsutvikling. Nøkkelord: Fristilling, organisering, kommunal forretningsvirksomhet, mål- og resultatstyring, havn, interkommunale selskap, foretak.