Hvordan å rekruttere og velge ut de rette ansatte. Følger organisasjoner en god strategi for dette? - Røstberg, Morten; Engeset, Magnus Rikheim (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Målet med denne MBA- avhandlingen er å se på verktøy og modeller som finnes for å gjennomføre rekrutterings- og utvelgelsesprosesser i organisasjoner. Det belyses hvorvidt organisasjoner har en bevisst strategi når de skal rekruttere og velge ut ansatte, eller om de i stor grad baserer seg på tilfeldigheter uten en overordnet strategisk forankring. Det er gjennomført en kvalitativ studie av hvordan Tromsø kommune ved Vann- og avløpsetaten og Troms Kraft ved datterselskapet Troms Kraft Nett, gjennomfører sine rekrutterings- og utvelgelsesprosesser. Gjennom intervjuer med nøkkelpersoner i organisasjonene som hadde ansvar for rekrutterings- og utvelgelsesprosessene, ble det belyst hvilke strategier de har, opp mot rekruttering og utvelgelse, og om disse strategiene er tilpasset situasjon de er i. Datamaterialet som består av intervjuer er innhentet i perioden 09.03.2016 – 18.10.2016 Bakgrunn for valg av organisasjoner begrunnes med at forfatterne ønsker å belyse rekruttering og utvelgelse innen offentlig sektor, og i offentlige eide selskaper. Dette da denne sektoren er stor i Tromsø og i Norge, samt at det finnes lite forskning på området. Anvendt teori i avhandlingen er Henry Mintzbergs typologier, Lex Donaldsons situasjonsteori samt Christopher Collins og Rebecca Kehoe sin artikkel ”Recruitment and selection” fra 2009, hvor de presenterer en modell om hvordan organisasjoner bør gjennomføre rekruttering og utvelgelse basert på situasjonsteori. Studien oppsummerer med at rekrutterings- og utvelgelsesstrategiene i de to organisasjonene er noe forskjellig ut fra strukturen de er bygd på, og hvilken situasjons de er i, og oppgavekompleksitet de opererer innenfor. Det finnes også likheter mellom organisasjonene, og eksempler på at de begge er bevisste på at det er en sammenheng mellom en strategisk forankret rekrutterings- og seleksjonsprosess og resultatoppnåelse.