Bruk av lokale databaser til informasjonsformidling og bibliotekforskning. Om behandling, bruk og tilgjengeliggjøring av nye bøker - Brattli, Tore (Norsk Tidsskrift for Bibliotekforskning, 1997)
Sidetallene følger ikke originalartikkelen på papir Utviklingen av Internett og World Wide Web har gitt biblioteket mange nye muligheter til å formidle informasjon og tjenester til sine brukere, både i forhold til lokale og eksterne samlinger. En av disse mulighetene er å lage egne lokale databaser for formidling av informasjon eller tjenester, som ikke er tilfredsstillende dekket via hovedkatalogen (f.eks. BIBSYS) eller andre tilgjengelige databaser. Det nye består bl.a. i at bibliotekspersonell selv kan lage og drive databasene, de kan lages mer brukervennlige enn tidligere og brukerne kan ha tilgang både hjemmefra og på jobb. Slike databaser kan i tillegg, uten for mye arbeid, bli kraftige informasjonstjenester ved at de legges som skall over andre databaser eller ved at de på andre måter brukes til å organisere tilgjengelig informasjon på nettet. Lokale databaser gir også flere muligheter til å produsere statistikk, som kan brukes til å få innsikt i hvordan biblioteket fungerer og til å forbedre de tjenestene som biblioteket tilbyr. Et konkret eksempel fra Universitetsbiblioteket i Tromsø med en database over nye bøker vil bli gjennomgått for å illustrere noen av de nye mulighetene. Databasen kombinerer litt lokal informasjon med bibliografiske poster og tjenester fra BIBSYS, slik at brukerne på en enkel måte kan holde seg oppdatert om bibliotekets nye bøker. Det er også registrert data om bruken av de nye bøkene, som gjør at vi kan presentere nye og interessante resultater i forhold til behandlingstid, utlånstall og nyhetshyllas betydning for utlånet. The World Wide Web has provided new information tools which make it easy for librarians to create local databases with online user access. By making them as shells on top of OPACs, they can become powerful information services. A database covering new books is used as an example to show how it is possible to combine local information with bibliographic records and services from the OPAC, to make a current awareness service for the users. This local ...