Summary: | Denne masteroppgaven er en case studie av et lite fiskemottak lokalisert i Finnmark. For vel fire år siden startet et ungt og velutdannet bergenspar bedriften Lean Fish AS. Bedriften hadde base i Kvalfjord som ligger ytterst i Altafjorden. Her drev selskapet et lite fiskemottak som hadde stått tomt siden begynnelsen av nittitallet. Lean Fish tok imot alle typer fisk fra den lokale flåte. Den sjarkfangede fisken ble pakket og solgt videre til det europeiske markedet. Visjonene var å levere dagfanget fisk til et kvalitetsbevisst marked. Bedriften satset på miljømerking der historien bak produktene var viktig. Paret gikk imot strømmen og flyttet til ei befolkningsfattig liten bygd i distriktet, et sted som de ikke hadde noen tilknytning til. Til tross for sine solide utdannelser valgte de seg bort fra karrierejag og godt betalte jobber. De gikk inn i en næring der mange har måtte gi tapt i de siste årene. Siden oppstart har det skjedd store endringer i Lean Fish AS. Bedriften har flyttet og er i dag lokalisert i Kårhamn i Hammerfest kommune. Konseptet er forandret fra å basere seg på ferskfisk til i dag produksjon av tørrfisk. Fiskeindustriens evne til omstilling og til stadig tilpasning til endringer i konkurransevilkår vil avgjøre om fiskeforedling fortsatt skal være en viktig del av næringslivet i Finnmark. I nyhetsbildet får vi ofte høre om store organisasjoner og deres endringer og omstillingsprosesser. Små bedrifter er sjelden i media når det gjelder slik dekning til tross for at små bedrifter utgjør i overkant av 95 prosent av det totale antall foretak i Norge. Derfor har jeg valgt å se på en liten enhet i den næringen som kanskje har de største utfordringer da den opplever trykk fra flere hold. Marin sektor er preget av usikkerhet og turbulens i begge ender av verdikjeden. På den ene siden står de overfor en ustabil biologisk høstning og på den andre siden handelshindringer i form av tollbarrierer og dumpingsanklager. I oppgaven har jeg fulgt en bedrift over et tidsforløp, og studert hvordan eierne og ...
|