Ekstrakter av tangmel og krekling som naturlige antioksidanter
Det har i de siste 30-40 årene vært en bred søken etter alternative naturlige antioksidanter som kan erstatte syntetiske antioksidanter i næringsmidler. Enkelte syntetiske antioksidanter har vist seg å være skadelige i store mengder. Blant forbrukere er det en generell skepsis mot syntetiske stoffer...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Master Thesis |
Language: | Bokmål |
Published: |
Universitetet i Tromsø
2007
|
Subjects: | |
Online Access: | https://hdl.handle.net/10037/1050 |
_version_ | 1829307530469179392 |
---|---|
author | Olsen, Anders Kvaløy |
author_facet | Olsen, Anders Kvaløy |
author_sort | Olsen, Anders Kvaløy |
collection | University of Tromsø: Munin Open Research Archive |
description | Det har i de siste 30-40 årene vært en bred søken etter alternative naturlige antioksidanter som kan erstatte syntetiske antioksidanter i næringsmidler. Enkelte syntetiske antioksidanter har vist seg å være skadelige i store mengder. Blant forbrukere er det en generell skepsis mot syntetiske stoffer i mat. Samtidig anbefales det å øke inntaket av både mager og feit fisk og å få i seg mellom 190 til 650 mg langkjedede flerumettede omega-3 fettsyrer (LC n-3 PUFA) per uke. Marine oljer i flytende eller kapselform kan være et godt alternativ for folk som ikke får i seg nok fisk eller annen sjømat. I oppgaven har antioksidative effekter av ekstrakter fra krekling og tangmel blitt studert. Disse ekstraktene ble testet for antioksidativ kapasitet gjennom lagringsforsøk med vandige systemer, emulsjonssystem og i fettsystem. Grad av oksidasjon ble målt som peroxid-innhold (PV) og innhold av anesidinkomplekserende forbindelser (AV) Selolje er blitt analysert med hensyn til stabilitet og fettsyresammensetning. Innledende undersøkelser av optimal konsentrasjon av α-tokoferol i selolje ble foretatt. Tangmelet viste seg å ha god effekt i et vandig system, mens virket prooksidsantisk i fettsystem. Krekligekstraktet viste svak effekt i vandig system og ingen merkbar effekt i fettsystem. Innledende forsøk for optimal konsentrasjon av α-tokoferol i selolje ble beregnet til å være <200 ppm i et provosert system. English summary In the past 3-4 decades there has been a search for new alternative, natural antioxidants in replacement of synthetic ones. In this master thesis methanol extracts made of crowberry and seaweed-flour have been investigated for antioxidant capacity in oil-, water- and emulsion systems. Degree of oxidation was measured as p-Anisedin-value (AV) and Peroxid-value (PV). The Seaweed-flour extract showed great effect in a water system, but was pro-oxidative in a oil system. Crowberry extract showed poor effect in a water system and no perceptible effects in a oil system. |
format | Master Thesis |
genre | Crowberry krekling |
genre_facet | Crowberry krekling |
id | ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/1050 |
institution | Open Polar |
language | Norwegian (Bokmål) |
op_collection_id | ftunivtroemsoe |
op_relation | https://hdl.handle.net/10037/1050 |
op_rights | openAccess Copyright 2007 The Author(s) |
publishDate | 2007 |
publisher | Universitetet i Tromsø |
record_format | openpolar |
spelling | ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/1050 2025-04-13T14:17:47+00:00 Ekstrakter av tangmel og krekling som naturlige antioksidanter Olsen, Anders Kvaløy 2007-06-18 952006 bytes application/pdf https://hdl.handle.net/10037/1050 nob nob Universitetet i Tromsø University of Tromsø https://hdl.handle.net/10037/1050 openAccess Copyright 2007 The Author(s) VDP::Landbruks- og fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929 Master thesis Mastergradsoppgave 2007 ftunivtroemsoe 2025-03-14T05:17:55Z Det har i de siste 30-40 årene vært en bred søken etter alternative naturlige antioksidanter som kan erstatte syntetiske antioksidanter i næringsmidler. Enkelte syntetiske antioksidanter har vist seg å være skadelige i store mengder. Blant forbrukere er det en generell skepsis mot syntetiske stoffer i mat. Samtidig anbefales det å øke inntaket av både mager og feit fisk og å få i seg mellom 190 til 650 mg langkjedede flerumettede omega-3 fettsyrer (LC n-3 PUFA) per uke. Marine oljer i flytende eller kapselform kan være et godt alternativ for folk som ikke får i seg nok fisk eller annen sjømat. I oppgaven har antioksidative effekter av ekstrakter fra krekling og tangmel blitt studert. Disse ekstraktene ble testet for antioksidativ kapasitet gjennom lagringsforsøk med vandige systemer, emulsjonssystem og i fettsystem. Grad av oksidasjon ble målt som peroxid-innhold (PV) og innhold av anesidinkomplekserende forbindelser (AV) Selolje er blitt analysert med hensyn til stabilitet og fettsyresammensetning. Innledende undersøkelser av optimal konsentrasjon av α-tokoferol i selolje ble foretatt. Tangmelet viste seg å ha god effekt i et vandig system, mens virket prooksidsantisk i fettsystem. Krekligekstraktet viste svak effekt i vandig system og ingen merkbar effekt i fettsystem. Innledende forsøk for optimal konsentrasjon av α-tokoferol i selolje ble beregnet til å være <200 ppm i et provosert system. English summary In the past 3-4 decades there has been a search for new alternative, natural antioxidants in replacement of synthetic ones. In this master thesis methanol extracts made of crowberry and seaweed-flour have been investigated for antioxidant capacity in oil-, water- and emulsion systems. Degree of oxidation was measured as p-Anisedin-value (AV) and Peroxid-value (PV). The Seaweed-flour extract showed great effect in a water system, but was pro-oxidative in a oil system. Crowberry extract showed poor effect in a water system and no perceptible effects in a oil system. Master Thesis Crowberry krekling University of Tromsø: Munin Open Research Archive |
spellingShingle | VDP::Landbruks- og fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929 Olsen, Anders Kvaløy Ekstrakter av tangmel og krekling som naturlige antioksidanter |
title | Ekstrakter av tangmel og krekling som naturlige antioksidanter |
title_full | Ekstrakter av tangmel og krekling som naturlige antioksidanter |
title_fullStr | Ekstrakter av tangmel og krekling som naturlige antioksidanter |
title_full_unstemmed | Ekstrakter av tangmel og krekling som naturlige antioksidanter |
title_short | Ekstrakter av tangmel og krekling som naturlige antioksidanter |
title_sort | ekstrakter av tangmel og krekling som naturlige antioksidanter |
topic | VDP::Landbruks- og fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929 |
topic_facet | VDP::Landbruks- og fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929 |
url | https://hdl.handle.net/10037/1050 |