Bilisme i hverdagen. Hva påvirker bilistenes valg av vinterdekk? - Mathisen, Britt Cristine (Universitetet i Tromsø, 2007)
Oppgaven tar utgangspunkt i miljøvern i hverdagslivet og ser på hvorfor bilister velger henholdsvis piggdekk eller piggfrie vinterdekk. Formålet er å belyse hva som kan gjøres for å få opp piggfriandelen i Tromsø, på grunn av at kjøring med piggdekk bidrar til dannelse av svevestøv i byluften, (PM10 forurensning). Oppgaven har en empirisk fokus og bygger først og fremst på en kvalitativ intervjuundersøkelse med bilister i Tromsø. For å utfylle dette benyttes det også en del statistikk, hentet fra landsrepresentative utvalg. Statistikken omhandler blant annet hvilke befolkningsgrupper som er mer tilbøyelig til å velge den ene eller andre dekktypen, og hvilke informasjonskilder folk har tiltro til i forhold til informasjon om forurensning. Teorigrunnlaget som brukes er hovedsakelig Bourdieu, da spesielt hans begreper om Habitus, og kulturell, økonomisk, og symbolsk kapital. I tillegg brukes også noe av Giddens teori, med fokus på rutiner og hvordan disse endres. (Rutinisering og refleksivitet).