Farlige hekser fra Harstad-området - Hagen, Rune Blix (Harstad Tidende, 2016)
Flere av de kvinnene som ble dømt og brent på bål for alvorlige trolldomsforbrytelser under de brutale hekseprosessene i Øst-Finnmark på 1600-tallet kom fra Harstad og andre steder i Sør-Troms. Mange av disse var tjenestejenter som møtte sin grufulle skjebne i fiskeværene langt mot nordøst. Under såkalt pinlig forhør, altså tortur, innrømmet mange at de hadde lært trolldomskunsten der de kom fra.