Relational insight and user involvement in the context of Norwegian community mental health care: A narrative analysis of service users' stories. - Klausen, Rita Kristin (UiT The Arctic University of Norway, 2017)
The papers of this thesis are not available in Munin. Paper 1: Klausen, R. K., Haugsgjerd, S., Lorem, G. F.: "“The Lady in the Coffin”– Delusions and Hearing Voices. A Narrative Performance of Insight". Available in Qualitative Inquiry 2013, 19(6):431-440. Paper 2: Klausen, R. K., Karlsson, M., Haugsgjerd, S., Lorem, G. F.: "Motherhood and mental distress: Personal stories of mothers who have been admitted for mental health treatment". Available in Qualitative Social Work 2015, 15(1). Paper 3: Klausen, R.K., Blix, B.H., Karlsson, M., Haugsgjerd, S., Lorem, G. F.: "Shared decision making from the service users’ perspective. A narrative study from community mental health centers in northern Norway". Available in Social Work in Mental Health 2016 Målet med studien Relational insight and user involvement in the context of Norwegian community mental health care. A narrative analysis of service users' stories var å undersøke brukernes innsikt i egen helse og behandling, og legge frem mulige tilnærminger som kan være til hjelp for å anerkjenne og nyttiggjøre seg av brukernes perspektiver i praksishverdagen i distriktspsykiatrien. Studien hadde en sosialkonstruksjonistisk tilnærming med et narrativt design. Deltakernes fortellinger om innsikt og brukermedvirkning var i fokus. Studiens relevans var knyttet til hvordan innsikt kan anvendes i behandling, gjennom dialog i et narrativt orientert miljø, og på hvilken måte denne kunnskapen kan legge til rette for en aktivisering av brukermedvirkning. Studien inneholder intervju med 30 brukere fra tre distriktspsykiatriske senter i Troms og Finnmark. Deltakerne delte sine fortellinger om erfaringer fra distriktspsykiatrien, og som forskere i prosjektet, har vi fått en dypere innsikt i brukernes kunnskap, som både samhandler og er i konflikt med de endrende sosiale kontekstene innenfor distriktspsykiatrisk praksis. De tre artiklene i studien omhandler alle dominerende fortellinger innenfor et sammensatt fagfelt som beveger seg i mange retninger. Artiklene ‘angriper’ innsikt og ...