Psykomotorisk fysioterapi – en praksis i bevegelse. Festskrift til Gudrun Øvreberg (UiT Norges Arktiske Universitet, 2016)
Festskriftet Psykomotorisk fysioterapi – en praksis i bevegelse ble skrevet i anledning Gudrun Øvreberg sin 80 års dag. Vi ønsket å hylle og takke henne for det hun har betydd og delt av sin kunnskap i klinikk, undervisning og formidling av psykomotorisk fysioterapi. Samtidig var det en anledning til å skrive og formidle nye fagtekster, og en mulighet til å synliggjøre og videreutvikle det særegne ved psykomotorisk fysioterapi sin kunnskap om bevegelse, kropp, funksjon og helse. Det var naturlig å utgi festskriftet ved universitetet i Tromsø hvor Gudrun Øvreberg har undervist medisinstudenter og videreutdanningsstudenter/masterstudenter i psykomotorisk fysioterapi. Hennes samarbeid med psykiater Tom Andersen som arbeidet ved ISM, resulterte i mer enn 30 års undervisning av medisinstudenter. Psykomotorisk praksis står som en tematisk ramme for festskriftet. 18 tekster er skrevet av psykomotoriske fysioterapeuter og 4 er skrevet av leger som har hatt mye samarbeid med Gudrun. Temaene er blant andre behandling av pasienter med sammensatte plager, av barn, av pasienter i psykiatrien, av pasienter med spiseforstyrrelser, -respirasjonens betydning, behandling av nevrologiske pasienter, terapeutisk samspill, psykomotorisk fysioterapi i skolehelsetjenesten for ungdom, bevegelsesgrupper, håndverk som kunnskapsform, utviklingstrekk og utfordringer for fysioterapi som profesjon og samarbeid mellom lege og fysioterapeut.