Jakość kultury fizycznej w dobie kryzysu [w:] - Tomanek, Mateusz Tomasz (Wydawnictwo Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, 2013)
Aktywność fizyczna znacząco wpływa na stan zdrowia. Chcąc mieć zdrowe społeczeństwo, państwo powinno również współfinansować działalność prosportową dla jak największej liczby osób. O ile wielkie wydarzenia sportowe przyciągają tłumy kibiców zarówno na stadion, jak i przed telewizory, o tyle ci sami kibice nie są już motywowani do dbania o własną kondycję fizyczną. Jakie są przyczyny takiego stanu - mniejsze dofinansowanie ogólnopolskich kampanii promujących aktywność fizyczną, a może jakość organizacji tych imprez? Między innymi na te pytania można znaleźć odpowiedzi w pracy.