Projekt eCALL z pohledu informatiky a soudního inženýRství - Rak, Roman; Zrubák, Róbert (Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství, 2016)
Již v blízké budoucnosti váš nový vůz bude vybaven elektronickým bezpečnostním systémem, který v případě nehody sám zavolá záchranné složky. I když budete v bezvědomí, systém udá polohu vozidla ať jste kdekoliv a záchrana bude na místě během několika minut. Systém, který byl nazván eCALL se připravuje napříč členskými státy Evropské Unie. Brzy bude rozprostřen kromě zemí EU i na Islandu, Norsku a Švýcarsku. Jakmile zařízení eCALLu ve vašem vozidle rozpozná vážné poškození během nehody, samo automaticky vytočí linku tísňového volání nejbližšího operačního střediska a odešle geografické souřadnice místa nehody a další údaje o vozidle. Se stejným výsledkem lze zavolat záchranu manuálně stisknutím tlačítka. To lze použít i v případě, že budete svědkem nehody ve svém voze. Ať už vozidlo zavolá o pomoc automaticky nebo manuálně, v každém případě bude s vozidlem navázána hlasová komunikace s operačním střediskem tísňového volání, a zároveň bude vytvořen telekomunikační bezdrátový most pro přenos nezbytných dat. Tato hlasová a datová komunikace umožní záchranářům získat další informace o nehodě. In the near future, your new car will have an electronic safety system automatically calling emergency services in case of a serious accident. Even if you are unconscious, the system will inform rescue workers of the crash site's exact whereabouts, and the rescues will be on its way within minutes. The system, which has been baptised "eCall", is going to work all over the European Union. It will soon be rolled out across the EU plus Iceland, Norway and Switzerland. As soon as the eCall device in your car senses a severe impact in an accident, it automatically initiates a 112 emergency call to the nearest emergency center and transmits it the exact geographic location of the accident scene and other data. With the same effect, eCalls can also be made manually, at the push of a button. This is convenient if, for instance, you become witness of an accident. Whether the call is made manually or automatically, there will always be ...