Nuorten jalkapalloilijoiden alaselkävammojen yleisyys ja vammojen vaikutus harjoitteluun - Karhu, Riku (2016)
Tausta: Nuorten jalkapallonpelaajien alaselkävammoista on varsin vähän tutkimustietoa. Tavoite: Tuoda lisää tietoa nuorten jalkapalloilijoiden alaselkävammoista, erityisesti niiden ilmaantuvuudesta, vammamekanismista ja vaikutuksista harjoitteluun. Metodit: Aineisto koostuu Eerikkilän urheiluopiston Sami Hyypiä Akatemian poikien joukkueista (n=15). Yhteensä 716 pelaajaa (9-13 v.) seurattiin kuudesta kahdeksaan kuukautta. Vammat, joista aiheutui vähintään yhden päivän kestänyt kevennetty harjoitusjakso tai poissaolo, rekisteröitiin puhelimitse vammalomakkeelle, jossa kartoitettiin muun muassa vamman tyyppi, loukkaantunut kehonosa ja vammasta aiheutunut poissaolo. Tulokset: Seuranta-ajalla tapahtui 505 vammaa, joista alaselän vammat käsittivät noin 6 %. Akuuttien ja rasitusperäisten selkävammojen jakauma oli aineistossa tasainen (54 % vs. 46 %). Kaikkien alaselkävammojen aiheuttamien poissaolojen keskiarvo oli 17 ± 40 päivää (mediaani 3 päivää). Suurin osa vammoista (53.6 %) oli erittäin lieviä (1-3 poissaolopäivää). Akuuttien vammojen aiheuttamat poissaolot olivat keskimääräisesti 3 ± 2 päivää (mediaani 2 päivää). Rasitusvammoista aiheutuneet poissaolot olivat keskimääräisesti 32 ± 56 päivää (mediaani7 päivää). Alaselkävamman saaneet olivat tilastollisesti merkitsevästi vanhempia, pidempiä, painavampia ja heidän painoindeksinsä oli suurempi kuin heillä, joilla alaselkävammaa ei ollut. Johtopäätökset: Alaselkävammojen osuus kaikista nuorten jalkapalloilijoiden vammoista oli melko pieni, ja ne aiheuttivat pääosin lyhyitä poissaoloja. Iäkkäämmät pelaajat olivat nuorempia alttiimpia alaselkävammoille, mahdollisesti pidemmällä olevan fyysisen kehityksen ja intensiivisemmän harjoittelun takia. Tuloksien mukaan rasitusvammojen osuus on suurempi, kuin mitä aikaisemmat tutkimukset antavat olettaa. Rasitusvammojen suuri määrä tulisi ottaa vammojen ehkäisyssä huomioon monipuolistamalla harjoittelua ja pitämällä huolta riittävästä levosta.