Konsensus vai kompromissi? - Näkemyksiä vuorovaikutteisesta suunnittelusta Kemijärven säännöstelyn kehittämisessä - TUHKANEN, SANNA (2012)
Tutkimuksen aiheena on vuorovaikutteinen suunnittelu Kemijärven säännöstelyn kehittämisprojektissa. Vuorovaikutteisella suunnittelulla tarkoitetaan tässä tutkimuksessa toimintaa, jolla saatetaan ihmiset mukaan heitä itseään koskevien hankkeiden suunnittelu- ja kehittämistyöhön. Vuorovaikutteisesta suunnittelusta on nopeasti tullut osa nykyistä suunnittelua ja päätöksenteon valmistelua ja sen kasvavaa käyttöä on perusteltu ihmisten demokraattisena oikeutena osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon. Ympäristöongelmia ratkottaessa vuorovaikutteinen suunnittelu tarjoaa vaihtoehdon ylhäältä alas suunnatulle hallintomallille ja sen kautta on mahdollista luoda kestäviä päätöksiä, joihin kansalaiset pystyvät paremmin sitoutumaan. Kasvavat haasteet ympäristöongelmien ratkomisessa ovat omalta osaltaan lisänneet vuorovaikutteisen suunnittelun käyttöä. Kansalaisia osallistamalla pyritään lieventämään ympäristökysymyksiin liittyviä konflikteja. Kemijärveä on säännöstelty 1960-luvulta lähtien ja järven seitsemän metrin säännöstelyväli on Suomen suurin. Säännöstelyn myötä Kemijärvi on luonnonolosuhteiltaan muuttunut merkittävästi; rannat vyöryvät, lintu- ja kalakannat ovat romahtaneet ja vaihtelevan vedenkorkeuden irrottamat kannot rumentavat järvimaisemaa. Paikalliset asukkaat ovat katkeria säännöstelyn haitoista säännöstelystä vastaavalle Kemijoki Oy:lle ja konflikti osapuolten välillä on jatkunut vuosikymmeniä. Vuonna 2000 Kemijärvellä käynnistettiin vesilain mukainen yhteistyömenettely, johon osallistui viranomaistahojen lisäksi paikallisia asukkaita, sekä Kemijoki Oy:n edustaja. Projektin tarkoituksena oli yhteistoimin kehittää säännöstelyä parempaan suuntaan ja vähentää siitä aiheutuvia haittoja. Ryhmässä luotiin yhteiset suositukset vuonna 2005, joilla Kemijärven säännöstelystä aiheutuvia haittoja voitaisiin vähentää. Suositusten toteuttamista seuraamaan perustettiin oma seurantaryhmä. Tutkimukseni tarkoituksena oli selvittää, miten vuorovaikutteinen prosessi Kemijärvellä toteutui. Asetelma projektille oli haastava ...