Jäitä poltellessa : Suomi ja arktisen alueen tulevaisuus - Heininen, Lassi; Palosaari, Teemu; Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö - School of Social Sciences and Humanities; University of Tampere (Tampereen yliopisto, 2011)
Maapallon pohjoisimmilla alueilla ilmastonmuutoksen ja globalisaation vaikutukset ovat kouriintuntuvia. Jään sulaminen tekee mahdolliseksi öljy- ja kaasuvarojen sekä kalavarantojen entistä tehokkaamman hyödyntämisen. Se myös lyhentää kuljetusreittejä Aasian, Euroopan ja Amerikan välillä. Jäätiköiden sulamisen ympäristövaikutukset puolestaan näkyvät ympäri maapallon. Vaikka käynnissä on luonnonvarojen ja mannerjalustojen ulkorajojen kiivas kartoittaminen, arktisen alueen kansainvälispoliittinen tila on rauhanomainen. Kansainvälinen merioikeus sekä monenlaiset järjestöt ja foorumit ovat saaneet rinnalleen Jäämeren rannikkovaltioiden välistä uudenlaista yhteistyötä. Muutosta on kuitenkin ilmassa koskien niin ympäristöturvallisuutta, suvereniteettikysymyksiä, arktisten alkuperäiskansojen oikeuksia kuin Arktisen neuvoston asemaakin. Arktisella alueella kylmän sodan jälkeinen aikakausi on päättymässä ja geopoliittinen asetelma muuttuu. Tässä teoksessa edellä mainittuja kysymyksiä tarkastellaan erityisesti Suomen näkökulmasta. Teos perustuu pohjoisen politiikan ja turvallisuuden tutkimuksen verkoston tieteellisiin keskusteluihin ja seminaareihin.