Vepsäläiset lühüdpajot: perusrakenteet, esityskäytännöt ja tyylillinen muutos - Eerola, Jari (Tampere University Press, 2012)
Jari Eerolan väitöskirja – Vepsäläiset lühüdpajot: perusrakenteet, esityskäytännöt ja tyylillinen muutos – käsittelee vepsäläisten suulliseen perinteeseen perustuvien laulujen ominaispiirteitä. Väitöskirjassaan Eerola selvittää laulujen metrisiä rakenteita, melodioiden musiikillisia piirteitä, äänenmuodostusta sekä vepsäläisen tutkimusperinteen historiaa. Työn tutkimusaineisto jakautuu kahteen ajanjaksoon. Ensimmäinen koostuu vuosina 1916–1918 E. N. Setälän ja A. O. Väisäsen sekä Lauri Kettusen etelä- ja keskivepsäläisten asuinalueilla tallentamista äänitteistä. Toinen ajanjakso sisältää Eerolan itsensä vuosina 2000-2003 lähes tulkoon samoilta seuduilta tekemistä äänitteistä. Vepsäläisten kieli on kiinnostanut etenkin suomalaisia kielentutkijoita jo kauan, sillä vepsä on suomen lähisukukieli. Vepsäläistä musiikkia sitä vastoin ei ole tutkittu juuri laisinkaan. Tällä hetkellä vepsäläisiä on arvioiden mukaan noin 6000. Näistä vain 10 % osaa vepsää. Tästä syystä vepsänkielisiä lauluja voidaan pitää katoavana kansanperinteenä. The Vepsian Lühüdpajods: Its Basic Structure, Performance Practices and Stylistic Changes. The purpose of my thesis is to give a thorough treatment of the musical aspects of the middle and southern Vepsian’s oral tradition. My work concentrates on lühüdpajods characteristics, performance practices and stylistic changes, which can be detected by comparing recordings dating from the 20th to those made in the 21st century. My foremost aim is to explain the changes that have taken place in the Vepsian music culture: how the lühüdpajods songs have developed in time and what has been the position of the songs in their historical context, and what have been the changes in this traditional folk music in question. The different aspects of my work are also connected to more general discussion of how to describe, notate and research music that is based on an oral tradition. My dissertation consists of a preface, conclusion and five articles. In the introduction I present the background of my work and ...