”Tänne ei ole tulemista ilman meidän lupaamme” : Saamelaiskysymysten kehystäminen Ylen Jäämeren rataa koskevissa uutisissa - Kontuniemi, Kosmo (2024)
Jäämeren rata on rautatiehanke, jonka tarkoituksena on yhdistää nykyinen rautatieverkosto Jäämeren satamiin. Toteutuessaan rautatie halkoisi saamelaisten kotiseutualuetta ja useita paliskuntia. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, miten Jäämeren rata kehystetään vuoden 2018 Ylen uutisjutuissa, millaiset toimijat määrittävät Jäämeren radan uutisointia ja millaista kuvaa saamelaisista välitetään Jäämeren radan uutisoinnissa. Tutkimusaineisto koostuu 13 jutusta, jotka on julkaistu Yleisradion verkkouutisissa vuonna 2018. Tutkimusmenetelmänä käytän kehysanalyysia. Analyysini pohjautuu viestinnäntutkija Robert Entmanin jaotteluun, jonka mukaan kehykset määrittelevät ongelmia, etsivät ongelmille syitä, tekevät moraalisia arvostelmia ja ehdottavat ratkaisuja. Kehysanalyysin avulla paikallistin aineistosta neljä kehystä, jotka ovat arktisten mahdollisuuksien kehys, taloudellisen varovaisuuden kehys, alkuperäiskansan oikeuksien kehys ja riidanhaluisten saamelaisten kehys. Arktisten mahdollisuuksien kehyksessä Jäämeren rata nähdään tärkeänä hankkeena, joka parantaa Suomen huoltovarmuutta ja geopoliittista asemaa. Taloudellisen varovaisuuden kehyksessä ratahanke tyrmätään taloudellisesti kannattamattomana hankkeena. Alkuperäiskansan oikeuksien kehyksessä ratahanke näyttäytyy saamelaisten oikeuksia loukkaavana hankkeena, jonka suunnittelussa saamelaisia on syytä osallistaa. Riidanhaluisten saamelaisten kehyksessä saamelaiset puolestaan näyttäytyvät riitaisana kansana, jolta toivotaan parempaa yhteistyötä hankkeen edistämiseksi. Tässä tutkielmassa esitän, että suomalaisessa journalismissa Jäämeren radasta on uutisoitu tavalla, jossa saamelaisista luotu kuva on kahtalainen. Toisaalta saamelaiset nähdään aktiivisina toimijoina, jotka puolustavat omaa maataan, toisaalta riidanhaluisena kansana, joka vastustaa ratahanketta pelkästään vastustamisen vuoksi. Tulokset vahvistavat aiemman tutkimuksen havaintoja siitä, ettei suomalainen media ole avoimen rasistinen, vaan asuttajakolonialismia ylläpitävät kehystämisen tavat ovat ...