”Olen mie kotoisin tuolta Peräpohjolasta, tarkemmin sanottuna Haaparannalta” : En fallstudie om platsskapande och regional identitet i samtida tornedalsk populärmusik - Laakso, Eva (2023)
Denna pro gradu-avhandling är en fallstudie om platsskapande och regional identitet i samtida tornedalsk populärmusik. Syftet med studien är att belysa hur plats- och identitetsskapande sker genom imaginära representationer i populärmusikaliskt material som har skapats ur ett inifrånperspektiv. Den teoretiska referensramen utgår från socialkonstruktionistiska resonemang om språk som verklighetsskapande och kopplas till Henri Lefebvres (1991) teoretisering om det sociala rummets roll i platsskapande processer samt tidigare etnomusikologisk forskning om musik och plats. Min primära forskningsfråga är hur Tornedalen skildras i samtida, lokalproducerad populärmusik, vars utgångspunkt har varit språkpolitisk. Mer specifikt fokuserar fallstudien på hurdana representationer och diskurser som artikuleras med Tornedalen i materialet samt förekomsten av geografiskt anknutna stereotypier och narrativa grepp i samband med dessa. Det undersökta materialet består av folkreggae-gruppen The Meänlands låttexter. Låttexterna har transkriberats från musikmaterial som finns tillgängligt på streamingtjänsterna Spotify och YouTube. Som kontextualiserande material används dels presentationstexter från streamingtjänsterna och gruppens sociala medier, dels bakgrundsinformation om den svenska språkpolitik som har berört Tornedalen historiskt samt den svenska språkpolitikens senare utveckling med särskilt fokus på den lokala diskussionen om meänkielis språkstatus. Avgränsningsmetoden för materialet bygger vidare på Toivo Burlins (2008 & 2015) representationsmodell, en etnomusikologisk kvalitativ innehållsanalys som har utvecklats särskilt för systematisk analys av fonografiska verk. Det avgränsade materialet består av 10 låttexter och den närmare analysen av dessa utgår från Lefebvres teoretisering av platsskapande processer samt tidigare forskning om stereotypier, regional identitet, musik och litterärt platsskapande. Resultaten visar att skildringarna av Tornedalen är komplexa sammansättningar av lokalhistoria, stereotypier, ...