Merituulivoiman ja arktisen tuulivoiman potentiaali ja haasteet - Nguyen, Anton (2023)
Ilmastonmuutoksen torjunta ja uusiutuvan energian käyttö ovat keskeisiä tavoitteita maailmanlaajuisesti. Tuulivoima on yksi nopeimmin kasvavia puhtaan sähkön tuotantomuotoja maailmassa, ja erityisesti merellä ja arktisilla alueilla sen hyödyntäminen voi edistää merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja kestävän energiantuotannon edistämistä. Tämä kandidaatintyö on kirjallisuuskatsaus merituulivoiman ja arktisen tuulivoiman potentiaalista ja haasteista. Työssä perehdytään tuulivoiman perusteisiin ja tuuliturbiinin rakenteeseen. Lisäksi käsitellään tuulivoimalahanketta ja arvioidaan arktisen ja merituulivoiman erityispiirteitä ja keskitytään näiden teknologisiin innovaatioihin. Lopuksi arvioidaan merituulivoiman ja arktisen tuulivoiman nykytilannetta ja tulevaisuuden näkymiä sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Merituulivoima tarjoaa houkuttelevan vaihtoehdon perinteisille maalla sijaitseville tuulivoimaloille, sillä merellä tuuliolosuhteet ovat yleensä suotuisammat ja merialueiden käyttörajoitukset ovat vähäisemmät. Kuitenkin merelle rakentaminen tuo mukanaan omat haasteensa ja lisäkustannuksensa, erityisesti sääolosuhteiden, perustusten ja sähkönsiirron osalta. Näiden haasteiden ymmärtäminen on olennaista, jotta voidaan maksimoida merituulivoiman potentiaali ja edistää sen kestävää kehitystä. Arktisen alueen tuulivoimapotentiaali tarjoaa oman ainutlaatuisen mahdollisuutensa uusiutuvan energian tuotannolle. Arktiset ilmastoalueet ovat usein harvaan asuttuja alueita ja hyvät tuuliolosuhteet sekä tiheämpi ilma tekevät näistä alueista houkuttelevia tuulivoiman tuotannolle. Kuitenkin ankarat sääolosuhteet asettavat haasteita näiden resurssien hyödyntämiselle. Taloudellisesti kannattavien tuulivoimahankkeiden saavuttamiseksi kylmissä ilmasto-olosuhteissa on ratkaistava lukuisia teknisiä haasteita ja turvallisuuskysymyksiä, erityisesti liittyen jäätymiseen. Tuulivoimaloiden jäätyminen vähentää energiantuottoa, lyhentää voimaloiden käyttöikää ja aiheuttaa turvallisuusriskejä, kuten jään heittelyä. Ilman ...