Prevention of Lower Extremity Injuries in Children's Football - Hilska, Matias (Tampere University, 2022)
Lasten ja nuorten fyysinen aktiivisuus on vähentynyt huolimatta vankasti osoitetuista liikuntaan liittyvistä moninaisista terveyshyödyistä, jotka kantavat aikuisiälle asti. Erityisesti lasten vapaamuotoinen fyysinen aktiivisuus vapaa-ajalla on vähentynyt, ja liikunnan harrastamisen painopiste on siirtynyt organisoituun toimintaan urheiluseuraympäristössä. Samalla lasten ja nuorten harjoittelu urheiluseuroissa on muuttunut entistä vaativammaksi ja kilpailuhenkisemmäksi. Vammariski urheiluharrastuksessa on korkeampi kuin vapaa-ajan liikunnassa. Lisäksi heikko kunto ja heikot motoriset taidot lisäävät sekä äkillisten vammojen että rasitusvammojen riskiä. Liikuntavammojen määrä onkin kasvanut lasten ja nuorten keskuudessa, ja trendiin puuttuminen ennaltaehkäisyn keinoin on tärkeä osa terveysliikunnan edistämistä. Tämän väitöstutkimuksen tavoitteena on kerryttää tietoa äkillisten vammojen epidemiologiasta lasten jalkapallossa, ja tutkia vammojen ehkäisyyn suunnitellun aktivoivan alkuverryttelyn tehokkuutta ja käytettävyyttä äkillisten alaraajavammojen ja alaraajojen rasitusvammojen ehkäisyssä. Välillisesti tutkimuksen tarkoituksena on edistää liikuntaharrastuksen turvallisuutta lapsilla. Tutkimukset toteutettiin satunnaistetussa kontrolloidussa asetelmassa Suomen Palloliiton kansallisen kehittämisohjelman Sami Hyypiä Akatemian alle 11–14- vuotiaiden ikäluokkien 20 jalkapalloseuran parissa vuosina 2014–2015. Tutkimusjoukko koostui 1409 pelaajasta (280 tyttöä, 1129 poikaa, iän vaihteluväli 9–14 vuotta), jotka osallistuivat lähtötasotesteihin ja -kyselyyn, jonka jälkeen jalkapalloseurat satunnaistettiin harjoitusryhmään (676 pelaajaa) ja kontrolliryhmään (733 pelaajaa). Harjoitusryhmän joukkueiden valmentaja koulutettiin viikonloppuleirillä toteuttamaan tutkittavaa hermo-lihasjärjestelmää aktivoivaa alkuverryttelyä joukkueissaan. Ohjeistuksena oli korvata lajiharjoitusta edeltävä tavanomainen alkuverryttely 2–3 kertaa viikossa tutkimusalkuverryttelyllä. Kontrolliryhmän harjoitteluun ei puututtu. Harjoittelun ...