Hyvinvointimatkailun tukeminen elinvoimajohtamisen keinoin : Case Rovaniemi - Lampinen, Emma (2022)
Tutkimuksessa tarkastellaan hyvinvointimatkailua arktisella paikkakunnalla sekä elinvoiman ja elinvoimajohtamisen yhteyttä hyvinvointimatkailun kehittämisessä. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mitä lisäarvoa elinvoimajohtaminen tuo hyvinvointimatkailun kehittämiseen. Tutkimuksessa tarkastellaan myös alueellista elinvoimaa ja sen johtamista arktisella paikkakunnalla. Tutkimuksen pääkäsitteet ovat elinvoima, elinvoimajohtaminen, hyvinvointimatkailu ja Rovaniemi. Tutkimuskohde on arktinen paikkakunta, Rovaniemi. Tutkimuksessa haastatellaan kolmea paikallista toimijaa, jotka työskentelevät alueellisen kehittämisen parissa. Haastateltavat esiintyvät tutkimuksessa anonyymisti. Tutkimushaastattelut toteutettiin teemahaastatteluina, joka antoi mahdollisuuden kohdistaa käsiteltävät teemat yksilöiden ne haastateltavien mukaan. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisin tutkimusmenetelmin hyödyntäen aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että hyvinvointimatkailu on tärkeä teema osana arktisen paikkakunnan matkailua. Tuloksissa selvisi myös, että elinvoimajohtamisella on yhteys hyvinvointimatkailun kehittämiseen. Hyvinvointimatkailun kehittämisessä nähdään potentiaalia. Mahdollinen jatkotutkimus tästä aiheesta voisi käsitellä hyvinvointimatkailun merkitystä alueen elinvoimaan. Hyvinvointimatkailusta voisi tuottaa tutkimuksia myös muilla kuin arktisilla paikkakunnilla.