Venäjän arktiset roolit: Rooliteoreettinen analyysi Venäjän arktisesta toiminnasta - Ryhänen, Jenna (2022)
Arktinen alue on jatkuvassa muutosprosessissa, mihin vaikuttavat erityisesti ilmastonmuutos sekä muutokset kansainvälisissä suhteissa. Arktisen toimijuuden merkittävyys kasvaa jatkuvasti alueen kohdatessa niin sisältä- kuin ulkoapäin tulevia haasteita. Venäjän ollessa yksi vähintäänkin geopoliittisesti suuri arktinen toimija, kohdistuu sen toimijuuteen huomiota ja odotuksia. Venäjä painottaa arktisessa toiminnassaan erityisesti energia- ja turvallisuuspolitiikkaa. Valtion toimintaan Arktiksella vaikuttavat myös Venäjän kansainväliset suhteet ja suurvaltapoliittinen kilpailuasetelma. Tutkielman tavoitteena on pyrkiä tarkastelemaan Venäjän arktista toimijuutta, minkä toteutan analysoimalla Venäjän arktisia rooleja sisällönanalyysin avulla. Rooliteoreettinen lähestymistapa käsittää toimijoiden ylläpitävän samaan aikaan erilaisia rooleja, mikä toimii yhtenä tutkielman lähtökohtana. Tämän ajatuksen turvin on luontaista olettaa, että myös arktisella alueella Venäjä ylläpitää erilaisia rooleja, mikä käy ilmi analyysin lopputuloksista. Lisäksi roolien analysoiminen paljastaa Venäjän toiminnan takana piileviä rakenteita, joiden avulla argumentoin Venäjän pyrkivän vahvistamaan arktista statusta arktisena suurvaltana. Tämä on tutkielman toinen osa-alue, jota pyrin tarkastelemaan rooliteoreettisen lähestymistavan kautta käyttäen apunani kirjallisuutta statuksen rakentumisesta. Rooli ja status muodostavat käsitteellisen perustan tutkielmalleni ilmentäen toiminnallista keskeisyyttä Venäjän arktiselle toimijuudelle. Molemmat käsitteet pohjautuvat konstruktivistiseen ymmärrykseen yhteiskunnan rakentumisesta. Tutkielman aineistona toimii Venäjän edustajien puheet, jotka on esitetty Arktisen neuvoston ministerikokouksissa vuosina 2015–2021. Puheiden rinnalla tarkastelen myös Venäjän uusinta arktista toimintaohjelmaa. Analyysi tuo esille Venäjän arktisen toimijuuden takana piileviä jopa ristiriitaisia rooleja, jotka ovat osana valtion pyrkimyksiä oikeuttaa sen suurvaltastatus arktisella alueella. Esille nousevat roolit keskittyvät ...