Svenska i vardagen, värdefull arbetserfarenhet och nya vänner : en diskursanalytisk studie av finska språkstuderandes erfarenheter av språkpraktiken i Sverige, Danmark och på Färöarna - Joensuu, Elisa (2018)
Tarkastelen tutkielmassani yliopisto-opiskelijoiden kirjoittamia kieliharjoitteluraportteja, jotka on kirjoitettu osana pohjoismaisten kielten/ruotsin kielen kandidaatintutkintoa Suomessa. Aineistoni sisältää 8 kieliharjoitteluraporttia, jotka on kirjoitettu vuosien 2012–2016 aikana. Raporteissa opiskelijat kertovat kieliharjoittelustansa, sekä pohtivat kokemuksiansa kielestä, kulttuurista ja yhteiskunnallisista piirteistä harjoittelumaassa. Tutkimukseni tavoitteena on diskursiivisesti selvittää, kuinka pohjoismaisten kielten/ruotsin kielen opiskelijat puhuvat raporteissaan kieliharjoittelusta, jonka he ovat suorittaneet joko työskentelemällä tai osallistumalla Nordkurs-kielikurssille pohjoismaissa Suomen ulkopuolella. Tutkimustavoitteen saavuttaakseni käytän kolmea tutkimuskysymystä. Ensinnäkin tutkin, mitä ja miten opiskelijat puhuvat raporteissaan ajatuksistaan ennen kieliharjoittelua ja kokemuksistaan kieliharjoittelun aikana. Toiseksi selvitän, mikä merkitys kieliharjoittelulla on pohjoismaisten kielten/ruotsin opiskelijalle. Kolmanneksi kartoitan, mitä sellaisia huomioita opiskelijat tekevät raporteissaan, joita suomalaisten yliopistojen olisi hyvä huomioida suunnitellessaan kieliharjoittelun toteutusta. Tutkimukseni pohjautuu pääosin Ernesto Laclaun ja Chantal Mouffen (1985) diskurssiteoriaan sekä Norman Faircloughn (1995) kriittiseen diskurssianalyysiin. Diskurssianalyysin ohella käytän sosiolingvistiikan teorioita muun muassa sosiaalisesta verkostosta, murteista, motivaatiosta ja asenteista. Olen analysoinut kieliharjoitteluraportit laadullisen diskurssianalyysin avulla tutkien, mitä opiskelijat kirjoittavat raporteissaan. Raporttien keskeisimpien teemojen perusteella olen muodostanut kolme diskurssia – upplevelsediskurs (kokemusdiskurssi), nyttodiskurs (hyötydiskurssi) ja organisatorisk diskurs (organisatorinen diskurssi). Analyysissa tarkastelen, miten diskurssit rakentuvat opiskelijoiden raporteissa. Olen valinnut kullekin diskurssille keskeiset käsitteet (nodalpunkter) ja tutkinut, mitä ja millaisin ...