”Because we live there, that’s our water” : diskursiivisen legitimoinnin analyysi inuiittiyhteisön suhtautumisesta luonnonvarojen hallintaan Kanadan Baffininlahdella - Tanttari, Katariina (2017)
Pro gradu -tutkielmani käsittelee arktisen alueen problematiikkaa ja luonnonvaroja alkuperäiskansojen näkökulmasta. Tutkin tapausta, jossa kanadalainen Baffininlahden rannalla elävä inuiittien yhteisö vastustaa seismisiä kokeita, joiden avulla on tarkoitus hankkia tietoa merenlahdella olevista öljyvaroista niiden hyödyntämistä varten. Lähestyn tapausta sitä käsittelevien Nunatsiaq News -nimisen paikallisen sanomalehden uutisartikkelien kautta. Aineistoni koostuu yhteensä 12:sta vuosina 2014-2016 lehdessä ja sen verkkosivuilla julkaistusta uutisesta. Aineistosta haen vastauksia siihen, miksi ja millä perustein Kanadan inuiitit vastustavat seismisten kokeiden tekemistä asuinalueidensa lähellä. Minua kiinnostaa, minkälaisia perusteluja he käyttävät vastustukselleen. Menetelmänä tutkimuksessani käytän diskursiivisen legitimoinnin analyysia, joka sijoittuu kriittisen diskurssianalyysin alalle. Tutkimuksessa sovellan hollantilaisen Theo van Leeuwenin määrittämiä diskursiivisen legitimoinnin strategioita, jotka ovat auktorisointi, moralisointi, rationalisointi ja narrativisointi. Tutkin analyysissani, mihin kategoriaan seismisten mikin kokeiden tekemistä delegitimoiva perustelu kuuluu. Analyysissani ilmeni, että näitä kaikkia van Leeuwenin strategioita käytettiin inuiittien perusteluissa. Narrativisoinnista kuitenkin löytyi vain yksi esimerkki. Keskeisenä tuloksena voidaan mainita, että inuiitit vetoavat seismisiä kokeita vastustaessaan perinteisiin ja historiaansa, joita voidaan pitää auktorisoinnin muotona. Aineistossa oli myös useita moraaliin liittyviä perusteluja, joissa kyseenalaistetaan seismisiä kokeita tekevien yritysten moraalisuus. Analyysini antamien tulosten perusteella näyttää siltä, että inuiitit suhtautuvat torjuvasti ja skeptisesti alueillaan olevien luonnonvarojen hyödyntämiseen eivätkä usko, että luonnonvarojen hyödyntämisen, kuten öljynporaamisen, myötä myös inuiitit hyötyisivät taloudellisesti. Inuiitit myös kokevat tärkeäksi oikeuden päättää oman alueensa asioista ja että heitä kuullaan heitä ...