Ympäristövastuun jäljillä : Stora Enso ja Kemijärven sellutehtaan lieteallaskeskustelu 2008-2017 - Lähteenmäki, Tuomas (2017)
Käsillä olevan kvalitatiivisen tapaustutkimuksen kohteena on Stora Enson ympäristövastuu Kemijärven sellutehtaan lietealtaan tapauksessa. Työn keskeinen kysymys on, voidaanko Stora Enso -yhtiön toteuttamat Kemijärven sellutehtaan lietealtaan puhdistustoimenpiteet vuosina 2008-2017 luokitella ympäristövastuultaan onnistuneiksi. Ympäristövastuun onnistumista lähestytään Eskolan ja Suorannan esittämän teoriasidonnaisen analyysin kautta. Ympäristövastuun onnistumisen kriteereinä pidetään John Elkingtonin yritysvastuuta käsittelevää triple-bottom line -mallia. Stora Enson toimintaa arvioidaan ympäristövastuukirjallisuudesta esiin tulleiden neljän ympäristövastuun kriteerin näkökulmasta. Kriteereitä ovat vastuullisuuden kustannustehokkuus, vastuullisuuden strateginen merkitys, ulkoisten ja sisäisten sidosryhmien vaatimukset sekä yrityksen suhde luontoon. Tutkimuksessa hyödynnettävän sisällönanalyysin kautta on identifioitu ne lietealtaan puhdistustoimenpiteet, joilla Stora Enso on pyrkinyt osoittamaan ympäristövastuutaan. Tutkimuksessa ei pyritä tekemään ennusteita tai testaamaan yksittäistä hypoteesia vaan tärkeimpänä päämääränä on puheena olevien tapahtumien kautta syntyvän kokonaisuuden tarkka ja olosuhteita ymmärtävä kriittinen kuvailu ja analyysi. Tutkimuksen aineistona hyödynnettyjen Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja korkeimman hallinto-oikeuden päätösten sekä Yleisradion uutisartikkeleiden kautta on saatu jäsenneltyä lietealtaan puhdistukseen liittyvä yhteiskunnallinen keskustelu ja kartoitettua asiaan liittyvät ympäristövastuulliset toimenpiteet. Tutkielman lähdeaineiston koostamisessa on systemaattisesti käyty läpi eri toimijoiden tuottamaa, ilmiötä eri tulokulmista ristivalaisevaa materiaalia. Näin siksi, että saataisiin mahdollisimman seikkaperäisesti eriteltyä lietealtaan ympäristövastuuprosessiin liittyvän vuoropuhelun kulkuja niin, että siihen sisältyvät syy ja seuraus -suhteet ilmenisivät koko valitun keskipitkän aikavälin (2008-2017) kestoisesti. Keskustelu lietealtaasta aloitettiin tehtaan ...