Arktis ja muuttuva suvereniteetti : Diskurssianalyysi Kanadan liittovaltiohallinnon ja inuiittijärjestöjen suvereniteettikäsityksistä - Hangaslammi, Sini (2017)
Suvereniteetti on keskeinen käsite kansainvälisessä politiikassa, mutta sen määritelmä on kiistelty. Tarkastelen pro gradu -tutkielmassani Kanadan liittovaltiohallinnon ja inuiitteja edustavien järjestöjen suvereniteettikäsityksiä liittyen arktiseen alueeseen. Arktisen alueen muuttuvat olosuhteet ja erityisesti ilmastonmuutos ovat nostaneet esiin kysymyksiä siitä, miten muuttuva ympäristö vaikuttaa alueen rajanvetoihin ja omistajuuskysymyksiin. Kun käydään keskustelua suvereniteetista, käydään väistämättä keskustelua myös siitä, kenen ääni kuuluu ja kenellä on oikeus osallistua päätöksentekoon. Perinteisesti suvereniteetti on liitetty valtion käsitteeseen, mutta myös ei-valtiolliset toimijat osallistuvat sen määrittämiseen. Tarkastelen työssäni Kanadan liittovaltiohallinnon sekä Kanadan kansallisen inuiittijärjestön Inuit Tapiirit Kanatamin (ITK) ja Inuiittien sirkumpolaarisen neuvoston (ICC) suvereniteettikäsityksiä. Tutkimuskysymykseni on, minkälaisia suvereniteettikäsityksiä Kanadan liittovaltiohallinnon ja inuiittijärjestöjen arktisiin linjauksiin sisältyy ja millä tavoin käsitykset kohtaavat tai eroavat toisistaan. Tarkoituksenani on tarkastella suvereniteetin käsitettä erilaisten toimijoiden näkökulmasta ja samalla pureutua kiistellyn käsitteen merkitykseen kansainvälisen politiikan maailmaa määrittävänä piirteenä. Tutkimus avaa ikkunan tarkastella historiallisesti muuttuvaa suvereniteettia arktisen alueen esimerkin kautta ja arvioida sen merkitystä totutulle maailmanjärjestykselle. Kansainvälisen politiikan oppialan keskustelu suvereniteetin käsitteestä tarjoaa teoreettisen taustan tutkimukselle. Suvereniteetti on kansainvälisen politiikan oppialalla laajasti käsitelty, mutta samanaikaisesti kiistanalainen käsite. Tarkastelen tutkielmassani suvereniteettia perinteisen valtiosuvereniteetin näkökulmasta ja sosiaalisena konstruktiona. Pohdin myös suvereniteetin heikkenemistä käsittelevää kirjallisuutta ja suvereniteetin määrittämän westfalenilaisen maailmanjärjestyksen murrosta. Menetelmällinen suuntaukseni ...