Fysisk form blant voksne og eldre i Norge 2022-2023 (Kan3) - Steene-Johannessen, Jostein; Hansen, Bjørge Hermann; Teinung, Elisabeth; Kolle, Elin; Riiser, Amund; Mølmen, Knut Sindre; Lohne-Seiler, Hilde; Myklebust, Håvard; Morseth, Bente; Ekelund, Ulf; Dalene, Knut Eirik; Anderssen, Sigmund Alfred (Folkehelseinstituttet, 2024)
Sammendrag av hovedfunn - Kartleggingen av fysisk form blant voksne og eldre i Norge 2022-23 (Kan3 fase 2) er utført ved Norges idrettshøgskole i samarbeid med Folkehelseinstituttet. Kan3 fase 2 inngår som en del av det nasjonale kartleggingssystemet for fysisk aktivitet og fysisk form der formålet er å følge opp tidligere undersøkelser av voksne og eldre for å øke kunnskapen om status, trender og utviklingen av fysisk form i den norske befolkingen. Datainnsamlingen i Kan3 fase 2 er gjennomført i samarbeid med Universitetet i Stavanger, Universitetet i Agder, UiT Norges arktiske universitet, Høgskulen på Vestlandet og Høgskolen i Innlandet i perioden august 2022 til april 2023. Et tilfeldig utvalg av deltakere som deltok i Kan3 fase 1 (hovedutvalg) ble invitert til fysisk oppmøte for gjennomføring av tester for å måle fysisk form i Kan3 fase 2. Som beskrevet i Kan 3 fase 1 rapport ble det også rekruttert deltakere som var 67+ år gjennom egne rekrutteringsstrategier mot seniorsenter i de store byene. Disse deltakerne gjennomførte tester av gripestyrke, balanse og bevegelighet, men de gjennomførte ikke test av maksimalt oksygenopptak. Av totalt 2001 personer som ble invitert, samtykket 1503 personer til deltakelse i Kan3 fase 2. Som vist i Kan 3 fase 1 er utvalget noe selektert da det er forholdsvis flere med høy sosioøkonomisk status i utvalget sammenlignet med den øvrige befolkningen. Den samme selekteringen er følgelig med videre inn i fase 2, og det betyr at beregninger for fysisk form trolig vil være noe overestimert. Maksimalt oksygenopptak (VO2max) - Menn hadde høyere maksimalt oksygenopptak enn kvinner i alle aldergrupper. Oksygenopptaket falt med henholdsvis 2.8 ml∙kg-1∙min-1 og 3.9 ml∙kg-1∙min-1 blant kvinner og menn per 10 års økning i alder. Blant både menn og kvinner, hadde den femtedelen av deltakerne med høyest oksygenopptak et oksygenopptak som var omtrent dobbelt så høyt som den femtedelen av deltakerne med lavest oksygenopptak. Deltakere som tilfredsstilte Helsedirektoratets anbefaling for fysisk ...