Arkeologiske undersøkelser av «Randaberg sentrum øst. Plan 2011004 – ID161041 Gnr. 49. Bnr. 42. Odnabergveien, Harastad, Randaberg kommune. Rogaland - Hillesland, Kristoffer; King, Benjamin; Helgeland, Hanne Øvretveit; Fredh, Daniel (Universitetet i Stavanger, Arkeologisk museum, 2024)
Oppdragsgiver: Odnaberget Utviklingsselskap AS I perioden april – juli 2023 foretok Arkeologisk Museum, UiS, en utgravning på lokaliteten ID161041 på Harastad, Ondabergveien, gnr. 49. bnr. 42, Randaberg kommune. Museet undersøkte et avgrenset område tilknyttet bosetningsspor fra forhistorisk tid. Lokaliteten ligger plassert på en åsrygg i landskapet med utsyn mot sjøen mot vest. Området består i dag av en blanding av dyrket mark, spredt bebyggelse og skog. Den aktuelle lokaliteten ble registrert av Rogaland fylkeskommune i 2013 (Enoksen 2013). Det ble den gang påvist bosetningsspor i form av stolpehull, nedgravninger og en mulig grav. Det foreligger en datering fra registreringen, tatt fra et stolpehull som er datert til siste del av senneolitikum (Beta 340067, Enoksen 2013). Med bakgrunn i den tidligere registreringen og en områderegulering av Øster-Hus ble det i 2023 igangsatt arkeologiske utgravninger av Arkeologisk Museum. Målet med undersøkelsen var å kartlegge lokaliteten og dokumentere eventuelle bevarte arkeologiske kontekster. Lokaliteten ble flateavdekket og sporene dokumentert. Undersøkelsen tok ca. 3 måneder, med fire arkeologer i arbeid. Etter endt arbeid ble alle innsamlede data bearbeidet, systematisert og tolket. Lokaliteten var kraftig forstyrret av nyere tids jordbruk, men et fantes likevel rester etter forhistorisk bosetning i form av hus og dyrkingsrester, datert til neolitikum, bronsealder og førromersk jernalder. Hovedvekten av alle husene plasseres i overgangen seinneolitikum og eldre bronsealder.