Forekomst av Listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i Hardangerfjorden
Master's thesis in Biological chemistry I denne masteroppgaven er forekomsten av bakterien Listeria monocytogenes undersøkt i et oppdrettsanlegg for atlantisk laks (Salmo salar). Endringer i forekomsten ble observert for å undersøke tilstedeværelse og mulige sesongvariasjoner. Samspillseffekten...
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | , |
Format: | Master Thesis |
Language: | Norwegian Bokmål |
Published: |
University of Stavanger, Norway
2020
|
Subjects: | |
Online Access: | https://hdl.handle.net/11250/2680129 |
id |
ftunivstavanger:oai:uis.brage.unit.no:11250/2680129 |
---|---|
record_format |
openpolar |
spelling |
ftunivstavanger:oai:uis.brage.unit.no:11250/2680129 2023-06-11T04:16:21+02:00 Forekomst av Listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i Hardangerfjorden The Occurrence of Listeria monocytogenes in a Fish Farm in the Hardanger Fjord Henriksen, Karine Giske Løvdal, Trond Roth, Bjørn 2020-06-15 application/pdf https://hdl.handle.net/11250/2680129 nob nob University of Stavanger, Norway Masteroppgave/UIS-TN-IKBM/2020; https://hdl.handle.net/11250/2680129 Navngivelse 4.0 Internasjonal http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no biologisk kjemi atlantisk laks VDP::Matematikk og Naturvitenskap: 400::Basale biofag: 470::Biokjemi: 476 Master thesis 2020 ftunivstavanger 2023-05-29T16:03:10Z Master's thesis in Biological chemistry I denne masteroppgaven er forekomsten av bakterien Listeria monocytogenes undersøkt i et oppdrettsanlegg for atlantisk laks (Salmo salar). Endringer i forekomsten ble observert for å undersøke tilstedeværelse og mulige sesongvariasjoner. Samspillseffekten mellom mengden L. monocytogenes og klima ble også undersøkt. L. monocytogenes finnes overalt i naturen og er bakterien som forårsaker den livstruende, matbårne sykdommen listeriose. Eldre, gravide, immunkompromitterte og spedbarn er i risikogruppen for å få sykdommen, etter inntak av mat kontaminert med L. monocytogenes. Matprodusentene har derfor systemer for sporbarhet og tilbakekalling av produkter fra markedet hvis L. monocytogenes blir detektert. I oppdrettsnæringen er det mye fokus på kartlegging og overvåkning av forekomsten av L. monocytogenes i matprodukter og produksjonslokaler, men det er gjort lite studier på forekomsten av L. monocytogenes i oppdrettsanleggene, selv om dette er en potensiell kontamineringskilde. I denne studien ble det tatt vannprøver fra ett oppdrettsanlegg i Hardangerfjorden fra oktober 2019 til mai 2020. Det ble tatt tre vannprøver ved hver prøvetakning og disse ble analysert kvantitativt med real-time PCR og kvalitativt ved dyrkning (NMKL 136 Listeria monocytogenes). Av vannprøvene analysert med real-time PCR var 33 av 39 av prøvene positive for L. monocytogenes. Det var en kontinuerlig tilstedeværelse av L. monocytogenes i vannet i oppdrettsanlegget, hvor minst 1 av 3 prøver var positive ved hver prøvetakning. Prøveresultatene viste at det var en sesongvariasjon, med en økning av forekomsten av L. monocytogenes mellom slutten av januar til slutten av mars. Det ble ikke påvist noen sammenheng mellom mengden L. monocytogenes i vannet og nedbør eller lufttemperatur. Det ble påvist en moderat korrelasjon (R=-0,42) mellom mengden L. monocytogenes i vannet og sjøtemperatur. Denne korrelasjonen var statistisk signifikant (p=0,0081), og viser en økning i forekomst av L. monocytogenes i vannet ... Master Thesis Salmo salar University of Stavanger: UiS Brage Finnes ENVELOPE(17.883,17.883,69.483,69.483) |
institution |
Open Polar |
collection |
University of Stavanger: UiS Brage |
op_collection_id |
ftunivstavanger |
language |
Norwegian Bokmål |
topic |
biologisk kjemi atlantisk laks VDP::Matematikk og Naturvitenskap: 400::Basale biofag: 470::Biokjemi: 476 |
spellingShingle |
biologisk kjemi atlantisk laks VDP::Matematikk og Naturvitenskap: 400::Basale biofag: 470::Biokjemi: 476 Henriksen, Karine Giske Forekomst av Listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i Hardangerfjorden |
topic_facet |
biologisk kjemi atlantisk laks VDP::Matematikk og Naturvitenskap: 400::Basale biofag: 470::Biokjemi: 476 |
description |
Master's thesis in Biological chemistry I denne masteroppgaven er forekomsten av bakterien Listeria monocytogenes undersøkt i et oppdrettsanlegg for atlantisk laks (Salmo salar). Endringer i forekomsten ble observert for å undersøke tilstedeværelse og mulige sesongvariasjoner. Samspillseffekten mellom mengden L. monocytogenes og klima ble også undersøkt. L. monocytogenes finnes overalt i naturen og er bakterien som forårsaker den livstruende, matbårne sykdommen listeriose. Eldre, gravide, immunkompromitterte og spedbarn er i risikogruppen for å få sykdommen, etter inntak av mat kontaminert med L. monocytogenes. Matprodusentene har derfor systemer for sporbarhet og tilbakekalling av produkter fra markedet hvis L. monocytogenes blir detektert. I oppdrettsnæringen er det mye fokus på kartlegging og overvåkning av forekomsten av L. monocytogenes i matprodukter og produksjonslokaler, men det er gjort lite studier på forekomsten av L. monocytogenes i oppdrettsanleggene, selv om dette er en potensiell kontamineringskilde. I denne studien ble det tatt vannprøver fra ett oppdrettsanlegg i Hardangerfjorden fra oktober 2019 til mai 2020. Det ble tatt tre vannprøver ved hver prøvetakning og disse ble analysert kvantitativt med real-time PCR og kvalitativt ved dyrkning (NMKL 136 Listeria monocytogenes). Av vannprøvene analysert med real-time PCR var 33 av 39 av prøvene positive for L. monocytogenes. Det var en kontinuerlig tilstedeværelse av L. monocytogenes i vannet i oppdrettsanlegget, hvor minst 1 av 3 prøver var positive ved hver prøvetakning. Prøveresultatene viste at det var en sesongvariasjon, med en økning av forekomsten av L. monocytogenes mellom slutten av januar til slutten av mars. Det ble ikke påvist noen sammenheng mellom mengden L. monocytogenes i vannet og nedbør eller lufttemperatur. Det ble påvist en moderat korrelasjon (R=-0,42) mellom mengden L. monocytogenes i vannet og sjøtemperatur. Denne korrelasjonen var statistisk signifikant (p=0,0081), og viser en økning i forekomst av L. monocytogenes i vannet ... |
author2 |
Løvdal, Trond Roth, Bjørn |
format |
Master Thesis |
author |
Henriksen, Karine Giske |
author_facet |
Henriksen, Karine Giske |
author_sort |
Henriksen, Karine Giske |
title |
Forekomst av Listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i Hardangerfjorden |
title_short |
Forekomst av Listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i Hardangerfjorden |
title_full |
Forekomst av Listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i Hardangerfjorden |
title_fullStr |
Forekomst av Listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i Hardangerfjorden |
title_full_unstemmed |
Forekomst av Listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i Hardangerfjorden |
title_sort |
forekomst av listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i hardangerfjorden |
publisher |
University of Stavanger, Norway |
publishDate |
2020 |
url |
https://hdl.handle.net/11250/2680129 |
long_lat |
ENVELOPE(17.883,17.883,69.483,69.483) |
geographic |
Finnes |
geographic_facet |
Finnes |
genre |
Salmo salar |
genre_facet |
Salmo salar |
op_relation |
Masteroppgave/UIS-TN-IKBM/2020; https://hdl.handle.net/11250/2680129 |
op_rights |
Navngivelse 4.0 Internasjonal http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no |
_version_ |
1768374059908726784 |