Forekomst av Listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i Hardangerfjorden

Master's thesis in Biological chemistry I denne masteroppgaven er forekomsten av bakterien Listeria monocytogenes undersøkt i et oppdrettsanlegg for atlantisk laks (Salmo salar). Endringer i forekomsten ble observert for å undersøke tilstedeværelse og mulige sesongvariasjoner. Samspillseffekten...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Henriksen, Karine Giske
Other Authors: Løvdal, Trond, Roth, Bjørn
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: University of Stavanger, Norway 2020
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/11250/2680129
id ftunivstavanger:oai:uis.brage.unit.no:11250/2680129
record_format openpolar
spelling ftunivstavanger:oai:uis.brage.unit.no:11250/2680129 2023-06-11T04:16:21+02:00 Forekomst av Listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i Hardangerfjorden The Occurrence of Listeria monocytogenes in a Fish Farm in the Hardanger Fjord Henriksen, Karine Giske Løvdal, Trond Roth, Bjørn 2020-06-15 application/pdf https://hdl.handle.net/11250/2680129 nob nob University of Stavanger, Norway Masteroppgave/UIS-TN-IKBM/2020; https://hdl.handle.net/11250/2680129 Navngivelse 4.0 Internasjonal http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no biologisk kjemi atlantisk laks VDP::Matematikk og Naturvitenskap: 400::Basale biofag: 470::Biokjemi: 476 Master thesis 2020 ftunivstavanger 2023-05-29T16:03:10Z Master's thesis in Biological chemistry I denne masteroppgaven er forekomsten av bakterien Listeria monocytogenes undersøkt i et oppdrettsanlegg for atlantisk laks (Salmo salar). Endringer i forekomsten ble observert for å undersøke tilstedeværelse og mulige sesongvariasjoner. Samspillseffekten mellom mengden L. monocytogenes og klima ble også undersøkt. L. monocytogenes finnes overalt i naturen og er bakterien som forårsaker den livstruende, matbårne sykdommen listeriose. Eldre, gravide, immunkompromitterte og spedbarn er i risikogruppen for å få sykdommen, etter inntak av mat kontaminert med L. monocytogenes. Matprodusentene har derfor systemer for sporbarhet og tilbakekalling av produkter fra markedet hvis L. monocytogenes blir detektert. I oppdrettsnæringen er det mye fokus på kartlegging og overvåkning av forekomsten av L. monocytogenes i matprodukter og produksjonslokaler, men det er gjort lite studier på forekomsten av L. monocytogenes i oppdrettsanleggene, selv om dette er en potensiell kontamineringskilde. I denne studien ble det tatt vannprøver fra ett oppdrettsanlegg i Hardangerfjorden fra oktober 2019 til mai 2020. Det ble tatt tre vannprøver ved hver prøvetakning og disse ble analysert kvantitativt med real-time PCR og kvalitativt ved dyrkning (NMKL 136 Listeria monocytogenes). Av vannprøvene analysert med real-time PCR var 33 av 39 av prøvene positive for L. monocytogenes. Det var en kontinuerlig tilstedeværelse av L. monocytogenes i vannet i oppdrettsanlegget, hvor minst 1 av 3 prøver var positive ved hver prøvetakning. Prøveresultatene viste at det var en sesongvariasjon, med en økning av forekomsten av L. monocytogenes mellom slutten av januar til slutten av mars. Det ble ikke påvist noen sammenheng mellom mengden L. monocytogenes i vannet og nedbør eller lufttemperatur. Det ble påvist en moderat korrelasjon (R=-0,42) mellom mengden L. monocytogenes i vannet og sjøtemperatur. Denne korrelasjonen var statistisk signifikant (p=0,0081), og viser en økning i forekomst av L. monocytogenes i vannet ... Master Thesis Salmo salar University of Stavanger: UiS Brage Finnes ENVELOPE(17.883,17.883,69.483,69.483)
institution Open Polar
collection University of Stavanger: UiS Brage
op_collection_id ftunivstavanger
language Norwegian Bokmål
topic biologisk kjemi
atlantisk laks
VDP::Matematikk og Naturvitenskap: 400::Basale biofag: 470::Biokjemi: 476
spellingShingle biologisk kjemi
atlantisk laks
VDP::Matematikk og Naturvitenskap: 400::Basale biofag: 470::Biokjemi: 476
Henriksen, Karine Giske
Forekomst av Listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i Hardangerfjorden
topic_facet biologisk kjemi
atlantisk laks
VDP::Matematikk og Naturvitenskap: 400::Basale biofag: 470::Biokjemi: 476
description Master's thesis in Biological chemistry I denne masteroppgaven er forekomsten av bakterien Listeria monocytogenes undersøkt i et oppdrettsanlegg for atlantisk laks (Salmo salar). Endringer i forekomsten ble observert for å undersøke tilstedeværelse og mulige sesongvariasjoner. Samspillseffekten mellom mengden L. monocytogenes og klima ble også undersøkt. L. monocytogenes finnes overalt i naturen og er bakterien som forårsaker den livstruende, matbårne sykdommen listeriose. Eldre, gravide, immunkompromitterte og spedbarn er i risikogruppen for å få sykdommen, etter inntak av mat kontaminert med L. monocytogenes. Matprodusentene har derfor systemer for sporbarhet og tilbakekalling av produkter fra markedet hvis L. monocytogenes blir detektert. I oppdrettsnæringen er det mye fokus på kartlegging og overvåkning av forekomsten av L. monocytogenes i matprodukter og produksjonslokaler, men det er gjort lite studier på forekomsten av L. monocytogenes i oppdrettsanleggene, selv om dette er en potensiell kontamineringskilde. I denne studien ble det tatt vannprøver fra ett oppdrettsanlegg i Hardangerfjorden fra oktober 2019 til mai 2020. Det ble tatt tre vannprøver ved hver prøvetakning og disse ble analysert kvantitativt med real-time PCR og kvalitativt ved dyrkning (NMKL 136 Listeria monocytogenes). Av vannprøvene analysert med real-time PCR var 33 av 39 av prøvene positive for L. monocytogenes. Det var en kontinuerlig tilstedeværelse av L. monocytogenes i vannet i oppdrettsanlegget, hvor minst 1 av 3 prøver var positive ved hver prøvetakning. Prøveresultatene viste at det var en sesongvariasjon, med en økning av forekomsten av L. monocytogenes mellom slutten av januar til slutten av mars. Det ble ikke påvist noen sammenheng mellom mengden L. monocytogenes i vannet og nedbør eller lufttemperatur. Det ble påvist en moderat korrelasjon (R=-0,42) mellom mengden L. monocytogenes i vannet og sjøtemperatur. Denne korrelasjonen var statistisk signifikant (p=0,0081), og viser en økning i forekomst av L. monocytogenes i vannet ...
author2 Løvdal, Trond
Roth, Bjørn
format Master Thesis
author Henriksen, Karine Giske
author_facet Henriksen, Karine Giske
author_sort Henriksen, Karine Giske
title Forekomst av Listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i Hardangerfjorden
title_short Forekomst av Listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i Hardangerfjorden
title_full Forekomst av Listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i Hardangerfjorden
title_fullStr Forekomst av Listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i Hardangerfjorden
title_full_unstemmed Forekomst av Listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i Hardangerfjorden
title_sort forekomst av listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i hardangerfjorden
publisher University of Stavanger, Norway
publishDate 2020
url https://hdl.handle.net/11250/2680129
long_lat ENVELOPE(17.883,17.883,69.483,69.483)
geographic Finnes
geographic_facet Finnes
genre Salmo salar
genre_facet Salmo salar
op_relation Masteroppgave/UIS-TN-IKBM/2020;
https://hdl.handle.net/11250/2680129
op_rights Navngivelse 4.0 Internasjonal
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no
_version_ 1768374059908726784