«Vi var fullstendig avhengig av hjelpen fra lokalbefolkningen» - En kvalitativ studie av rollen lokalbefolkningen i Longyearbyen har i håndteringen av snøskred og snøskredøvelser - Tengesdal, Stig Morten (University of Stavanger, Norway, 2017)
Master's thesis in Risk management and societal safety Bakteppet for dette forskningsprosjektet er det urbane snøskredet i Longyearbyen på Spitsbergen 19. desember 2015. Snøskredet gikk fra fjellet Sukkertoppen og kostet to mennesker livet og forårsaket store materielle skader på hus, biler og snøscootere. Over 150 uorganiserte frivillige fra lokalbefolkningen stod skulder ved skulder med beredskapsaktørene i skredområdet for å redde sine medborgere. Det er lite forskning omkring befolkningens rolle i håndteringen av snøskred og befolkningens rolle i øvelser. Formålet med dette forskningsprosjektet er således å bidra med kunnskap på dette området. På bakgrunn av den betydningsfulle innsatsen lokalbefolkningen utøvde i det urbane snøskredet i Longyearbyen, har målet vært å undersøke følgende problemstilling: Hvilken rolle har lokalbefolkningen i Longyearbyen i håndteringen av snøskred i den akutte krisefasen, og i hvilken grad reflekteres denne rollen i snøskredøvelser? Forskningsprosjektet har blitt gjennomført som et feltarbeid i Longyearbyen fra medio september 2016 til og med mai 2017. For å besvare problemstillingen har en kvalitativ tilnærming blitt lagt til grunn. Det har blitt foretatt intervjuer med et utvalg fra lokalbefolkningen og de mest sentrale beredskapsaktørene i Longyearbyen med hensyn til håndtering av snøskred. Disse er henholdsvis: Sysselmannen på Svalbard, Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps, Longyearbyen sykehus, Lufttransport AS og Longyearbyen brann og redning. I tillegg har en representant fra Longyearbyen lokalstyre blitt intervjuet. Videre har dataene blitt samlet inn fra feltsamtaler, observasjon, deltakende observasjon og dokumentanalyser. Blant annet har beredskapsaktørenes årlige snøskredøvelse blitt observert. Dataene har blitt analysert og diskutert i lys av teori om kriser, menneskers atferd i kriser, krisehåndtering og trening og øving. Konklusjonen peker i retning av at lokalbefolkningen er bevisst sin rolle når det går snøskred i byen eller nærliggende områder. Det er en ...