Hvordan kan bruk av risikoanalyser hos ulike aktører bidra til å etablere et risikobilde som gir politiet et optimalt beslutningsgrunnlag? - Sjøli, Annette (University of Stavanger, Norway, 2016)
Master's thesis in Risk management and societal safety Politiet ble i 2001 tildelt et helhetsansvar for søk etter antatt omkomne personer (SEAO). Ved slike søk er det er ingen andre enn politiet som har lov- eller instruksfestet plikt til å delta. Politidirektoratet (2014a) har utarbeidet et rundskriv som viser til at nødvendige risikovurderinger skal gjøres i slike søk, og det pekt på at de som deltar i søk etter antatt omkomne personer ikke under noen omstendighet skal utsettes for fare. Samtlige aktører skal til enhver tid være underlagt lover, retningslinjer, restriksjoner som stilles til helse-, miljø- og sikkerhet (HMS). Risikokartlegging og sikker jobbanalyse forutsettes brukt. (Politidirektoratet, 2014a). Den offentlige organiserte redningstjenesten og politiet kan be om bistand fra andre offentlige etater, frivillige organisasjoner og private selskaper. Disse aktørene besitter et bredt spekter av kompetanse og utstyr for å kunne løse ulike søksoperasjoner på en best mulig måte. Det sentrale spørsmålet er hvordan politiet kan koordinere søk etter den antatt omkomne på en måte som innebærer at sikkerheten for alt innsatspersonell blir ivaretatt i henhold til gjeldende direktiv og i henhold til internkontrollforskriften og annet regelverk. Dette leder til følgende problemstilling: Hvordan kan bruk av risikoanalyser hos ulike aktører bidra til å etablere et risikobilde som gir politiet et optimalt beslutningsgrunnlag? Problemstillingen handler om å få på plass et optimalt beslutningsgrunnlag for politiet, og hvordan blant annet bruk av risikoanalyser kan bidra med informasjon som tilfredsstiller dette behovet. For å kunne besvare denne problemstillingen ble det foretatt et utvalg av aktører (caser). Spørsmålene ble besvart av syv politidistrikt, fem frivillige organisasjoner, Tromsø brann- og redning, Forsvaret v/Brigade Nord og Kystvakten og Sivilforsvaret. Respondentene besvarte et spørreskjema som var bygget opp etter to forskningsspørsmål. Det første spørsmålet var hvilken tilnærming aktøren har til ...