Medisinsk beredskap i Barentshavet sørøst - Birkedal, Marie Therese (University of Stavanger, Norway, 2015)
Master's thesis in Risk management and societal safety Etter 40 års forhandlinger ble delelinjen mellom Norge og Russland fastsatt i 2010, og norsk sokkel økte med et betydelig areal. Dette gav nye muligheter for petroleumsvirksomhet i Nord - Norge. Siden våren 2011 har det pågått en åpningsprosess for Barentshavet sørøst (BaSø), og i 2013 ble områdene besluttet åpnet. Interessen for tidligere omstridte områder er nå stor, men det er enda ikke etablert en felles tilnærming til de sammensatte utfordringene en står overfor i BaSø. Området er preget av is, mørke, kulde og polare lavtrykk. Det er langt fra land og infrastrukturen er manglende. Det vil være vanskelig, om ikke umulig å nå ut til de nordligste blokkene med dagens benyttede helikoptre. En medisinsk evakuering vil følgelig ta langt lengre tid en ellers på sokkelen, og helsepersonell må håndtere flere komplekse medisinske situasjoner om bord på innretningen. Den medisinske beredskapen offshore reguleres i stor grad gjennom funksjonskrav. Funksjonskrav er krav som uttrykker et nivå for sikkerheten som ønskes nådd, men som gir få beskrivelser for hva som skal til for å nå disse målene. Med dette som utgangspunkt for min studie, var formålet med denne oppgaven å se nærmere på hvorvidt dagens kompetansekrav for helsepersonell, og krav til medisinsk utstyr vil gi utfordringer for dimensjoneringen av den medisinske beredskapen i BaSø, på en innretning nord for 72 grader nord. For å besvare problemstillingen utformet jeg fire forskningsspørsmål. Først undersøkte jeg hvilke nye rammebetingelser som vil gjøre seg gjeldende, og være kritiske for den medisinske beredskapen i BaSø (1), deretter undersøkte jeg hvilke utfordringer som kan oppstå ved bruk av et funksjonsbasert regelverk i BaSø (2). Dernest satte jeg meg inn i de juridiske bestemmelsene for helsepersonell -og medisinsk utstyr, og hvilke utfordringer som foreligger i dagens reguleringsbestemmelser (3). For tilslutt å se på hvilke tiltak som bør iverksettes for å sikre en forsvarlig medisinsk beredskap ...