Rasjonelle beslutninger og diskursive kamper - spillet om Lofoten og Vesterålen - Hanssen, Sverre Daniel (University of Stavanger, Norway, 2011)
Master's thesis in Risk management and societal safety Denne studien er en diskursanalyse av petroleumsdebatten i Lofoten og Vesterålen i perioden 31.mars 2006 da Forvaltningsplanen for Barentshavet – Lofoten ble utgitt, til 31. mars 2011 etter at den Oppdaterte forvaltningsplanen for Barentshavet – Lofoten ble utgitt. I denne tidsperioden har myndighetene hatt en formell beslutningsprosess med formål om å øke kunnskapsnivået om havområdene. Parallelt har det utspilt seg en omfattende debatt i media hvor både petroleumsforkjempere og -motstandere har støtt sammen diskursivt. Gjennom å kombinere diskursanalyse og elementer av beslutningsteori har jeg forsøkt å skape en dypere forståelse for hvordan dynamikken i den formelle beslutningsprosessen påvirkes av den diskursive kampen om Lofoten og Vesterålen. På bakgrunn av dette formulerte jeg følgende problemformuleringer: • Hvordan blir risikoforståelsen konstruert og etablert i debatten om potensiell petroleumsvirksomhet i Lofoten og Vesterålen? • Hvordan kan kombinasjonen av diskursanalytisk perspektiv og elementer fra beslutningsteori gi en dypere innsikt i den formelle beslutningsprosessen? Datamaterialet som inngår i analysen er 1152 avisartikler som er innhentet gjennom mediearkivet Atekst, i tillegg til 78 høringsuttalelser tilknyttet Det Faglige grunnlaget for oppdateringen av forvaltningsplanen for Barentshavet – Lofoten. På bakgrunn av nøye gjennomgang av artiklene og diskursanalyse som teori og metode, utkrystalliserte det seg to svært ulike risikoforståelser i debatten som jeg mener best kan illustreres gjennom to diskurser. Diskursene har jeg valgt å kalle ”vekst med vern” og ”vern eller velferd”. Aktørene som oppebærer diskursene deler ulike virkelighetsoppfatninger, blant andre at Norge har unik offshorekompetanse og at Nord-Norge sårt trenger vekst. Hvordan denne kompetansen bør utnyttes og hvordan den sårt tiltrengte veksten skal skapes, er det derimot stor uenighet om mellom aktørene i de ulike diskursene. ”Vekst med vern-diskursen” bærer en ...