NATO-organizacija sjevernoatlanskog sporazuma - Dragušica, Ivana (Sveučilište u Splitu. Pravni fakultet., 2021)
NATO je organiziran kao međudržavna organizacija, unutar koje svaka zemlja članica zadržava pravo na svoju samostalnost. Sve odluke NATO-a donesene su zajednički, konsenzusom. Najvažnije tijelo za donošenje odluka NATO-a jest Sjevernoatlantsko vijeće, u kojem su zastupljeni predstavnici svih članica Saveza na razini veleposlanika, ministara, te šefova država i/ili vlada. Svaka zemlja članica sudjeluje ravnopravno u procesu odlučivanja bez obzira na veličinu, politički, vojni ili ekonomski značaj. Saveznici stoga zadržavaju pravo na prostor za samostalno djelovanje, uz poštivanje zajedničkih odluka i akcija. Međutim, jednom usvojene savezničke odluke omogućavaju zajedničku i usklađenu akciju ojačanu političkom solidarnošću. NATO is organized as an interstate organization, within which each member country retains the right to its independence. All NATO decisions were made jointly, by consensus. The most important decision-making body of NATO is the North Atlantic Council, which includes representatives of all members of the Alliance at the level of ambassadors, ministers, and heads of state and/or government. Each Member State participates equally in the decision-making process, regardless of size, political, military or economic importance. The Allies therefore retain the right to space for independent action, while respecting common decisions and actions. However, once adopted, Allied decisions allow for joint and coordinated action strengthened by political solidarity