Porez na dodanu vrijednost - Karačić, Ana (Sveučilište u Splitu. Pravni fakultet., 2023)
Dodana vrijednost je koncept koji se koristi u ekonomiji kako bi se mjerio ekonomski doprinos određenog subjekta ili sektora u procesu proizvodnje. Danas je njezino oporezivanje pravilo , a ne iznimka. U većini poreznih sustava porez na dodanu vrijednost zauzima posebno mjesto jer su prihodi koje država ubire daleko najizdašniji. Obično se obračunava kao postotak cijene proizvoda ili usluge i dodaje se na konačnu cijenu koju plaća krajnji potrošač. To se ostvaruje po principu prema kojem se porez na dodanu vrijednost u svakoj fazi proizvodnje i distribucije oporezuje na razlici između iznosa poreza na dodanu vrijednost koji je naplaćen prilikom prodaje proizvoda i iznosa poreza na dodanu vrijednost koji je plaćen pri kupnji sirovina, materijala i usluga potrebnih za proizvodnju tih proizvoda. Na taj način porez na dodanu vrijednost se prenosi kroz različite faze gospodarskih i ekonomski lanaca pri čemu se plaća samo na dodanu vrijednost koju svaka faza doprinosi. S druge strane, kod poreza na dodanu vrijednost postoji sustav odbitka , što predstavlja postupak odbijanja poreza na dodanu vrijednost prilikom prodaje proizvoda ili usluge kojeg su sami platili pri kupnji sirovina, materijala i usluga potrebnih za proizvodnju prethodno spomenutih proizvoda ili pruženih usluga. Porez na dodanu vrijednost važan je izvor prihoda za državni proračun i koristi se za financiranje javnih usluga i infrastrukture. Plaća se na sve gospodarske isporuke dobara i usluga , osim za one za koje su posebno propisana porezna oslobođenja , a plaća se po stopi koje je određena zakonom zemlje u kojoj se primjenjuje i na temelju toga može varirati. Added value is a concept used in economics to measure the economic contribution of a certain entity or sector in the production process. Today, its taxation is the rule, not the exception. In most tax systems, value added tax occupies a special place because the revenues collected by the state are by far the most generous. It is usually calculated as a percentage of the price of the product or ...