Pametna brojila za električnu energiju - Jovanović, Ivan (Sveučilište u Splitu. Prirodoslovno-matematički fakultet. Odjel za politehniku., 2021)
Zbog sve većih potreba za električnom energijom u današnjici, javlja se i veća potreba za njenim boljim nadgledanjem i upravljanjem, te su za tu ulogu potrebna pametna brojila, koja se ujedno smatraju glavnim dijelom sustava pametnog mjerenja, odnosno pametnih mreža, koja su apsolutna nužnost za unapređivanje trenutnog elektroenergetskog sustava. U ovome radu je prikazan kratki razvoj brojila za električnu energiju, s time da su na značaj dana pametna brojila i njihova hardverska struktura. Opisane su i teorijske podloge potrebne za proračune električnih veličina u izmjeničnim krugovima, a zatim i sami proračuni pametnih brojila. Na kraju su prikazane i primjene pametnih brojila, koje direktno na uvid daju koliko su ona važna za potrebe modernoga društva. Because of greater demands for electric energy, there is also greater need for its better supervising and monitoring, for whose role we have smart meters, which are also considered main part of smart metering system, that is smart grids, which are absolute necessity in upgrading current electric energy system. In this thesis a short evolution of meters for electric energy is presented, with the emphasis on smart meters and their hardware structure. Theoretical basis needed for calculations of electric parameters in AC circuits is described, and afterwards the calculations needed for smart meters themselves. In the end we have shown the appliances of smart meters, which directly give us insight in how important they are for the needs of modern society.