Brodovi nove generacije - Grubišić, Ivan (Sveučilište u Splitu. Pomorski fakultet. Zavod za nautiku., 2016)
Brodovi nove generacije pojam je koji označava sva plovna sredstva koja određenim ili svim svojim značajkama, konstrukcijskim i propulzijskim čine tehnološki suvremeni plovni objekt koji svojom brzinom postavlja gornje granice u tehnološkom napretku brodogradnje. Za brodove nove generacije je bitno da uz povećanje maksimalne brzine zadovoljavaju postojeće sigurnosne kriterije koji plovidbu pospješuju te čine sigurnijom, udovoljavajući pritom strogim ekološkim standardima. Brodovi nove generacije su nusprodukt moderne tehnologije te su upravo brodovi bili tehnološki oslonac razvoja pritom se i sami razvijajući do danas suvremenih mega-plovećih struktura. Naime velika većina novih rješenja u suvremenoj brodarskoj industriji kreće se upravo u smjeru povećanja brzine broda kroz formu broda i suvremena rješenja u propulziji te savladavanje otpora vode i vjetra. Današnji ritam života, potrebe tržišta i ljudi ne mogu prihvatiti brodove brzina od 10 do 15 čvorova (čv). Brodovi nove generacije pronašli su svoje mjesto za razvoj i primjenu u današnjem svijetu. Term new generation ships, describe all navigable structures that with some or all of its features, construction and propulsion technology make modern craft that sets the uper limits of technological advances of shipbuilding. Increase of maximum speed of new generation ships meet existing safety criteria that facilitate navigation and make it safer, while complying with strict environmental and ecological standards. The ships of the new generation are byproduct of modern technology and the ships were technological support of development while themselves developing up to date modern mega-floating structures. Vast majority of new solutions in the modern shipping industry moves right in the direction of increasing the speed of the ship trought the form of the ship and modern solutions in propulsion and overcomig water and wind resistance. Modern pace of life, the needs of the market and people today can not accept the ships with speed between 10 to 15 knots (kt). New ...