Vrste jedara - Babić, Ivan (Sveučilište u Splitu. Pomorski fakultet. Zavod za pomorske sustave i procese. Katedra za opće predmete., 2017)
Jedro, tkanina posebnog oblika razapeta uz jarbol sa svrhom da porine brod naprijed uz pomoć vjetra. Još od davnih vremena zabilježena je upotreba jedra u svrhe istraživanja novih pomorskih putova te prijevoza ljudi i robe. Mijenjao se njegov oblik, veličina pa i sami broj jedara na jedrilici. Isprva se izrađivalo od prirodnijih materijala, dok danas prevladavaju snažniji, čvršći materijali koji su otporniji na atmosferske utjecaje. Paralelno sa razvojem jedra razvijala se i oprema za upravljanje jedrima koja uvelike olakšava skiperu upravljanje jedrilice te kontroliranje većeg broja jedara kakve danas imamo na modernim jedrilicama. Cilj ovoga rada je dati uvid u proces razvoja više tipova i veći broj jedara kroz povijest. A sail, cloth of special shape expanded over a mast with the purpouse of protruding a boat forward with the help of wind. Since the ancient times the usage of sail in purpouse of exploring new nautical routes and transport of people and goods. Its shape, size and even the shear number of sails has changed. At first it was made out of natural materials, while today stronger, firmer materials that are more resistant to atmospheric effects prevail. Paralel with the development of sails the gear for controling the sail has evolved, which greately aids the skiper in running the sailboat and controling the shear number of sails that we have on modern sailboats. The objective of this article is to give insight in the proces of development of more types and a greater number of sails through history.