SHARING ECONOMY - Rako, Petra (Sveučilište u Splitu. Sveučilišni odjel za stručne studije., 2020)
Novi način življenja i poslovanja, ekonomija dijeljenja, polako zahvaća sve sektore i postaje način života. Ljudi dijele stambene prostore, automobile, traže i nude poslove na internetskim platformama, iznajmljuju različite stvari i sl. Ekonomija dijeljenja se oslanja na poduzetnički duh i kreativnost pojedinca te dozvoljava pojedincima da sami kreiraju sadržaj uz korištenje suvremene tehnologije koja je danas dostupna gotovo svima. Jedne od najpoznatijih tvrtki u ekonomiji dijeljenja, a koje su postale sinonim za isto i koje će biti predstavljene u radu, su Uber, Booking.com i Airbnb. Ekonomija dijeljenja je postavila potpuno nov način razmišljanja o poslovanju te uvelike promijenila tržište kakvo smo nekoć poznavali. Tržišni udio poduzeća koja posluju u sektoru ekonomije dijeljenja je sve veći i veći i projekcije su da će do 2025. godine omjer između sektora ekonomije dijeljenja i tradicionalnog sektora biti jednak. Navedeni brzi razvoj ekonomije dijeljenja ne iznenađuje, s obzirom na današnji način života i poslovanja i trendove. Kako je tema ovog rada ekonomija dijeljenja, odnosno „sharing economy“, isto će detaljnije biti predstavljeno u nastavku rada. A new way of living and doing business, the sharing economy, is slowly affecting all sectors and becoming a way of life. People share homes, cars, look for and offer jobs on internet platforms, rent different things, etc. Sharing economy counts on creativity and entrepreneurial spirit. It allows creating content by using modern technology available to almost everyone. One of the most famous companies in the sharing economy, which have become synonymous with the same and will be presented in the paper, are Uber, Booking.com and Airbnb. Sharing economy has set a whole new way of thinking about business and it has changed the market as we once knew. The market share of companies operating in the sharing economy sector is growing and increasing and it is projected that by 2025. the ratio between the sharing economy sector and the traditional sector will be ...